wielomian z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 30 wrz 2014, o 00:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
wielomian z parametrem
Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ p}\) wielomian \(\displaystyle{ x^{3} + (p-2) x ^{2} + (5-2p) x - 10 =0}\) ma dokładnie 2 pierwiastki?
Można wyłączyć \(\displaystyle{ x}\) wtedy mamy:
\(\displaystyle{ x (x ^{2} + (p-2) x + (5-2p)) - 10 = 0}\) tylko co dalej ?
Można wyłączyć \(\displaystyle{ x}\) wtedy mamy:
\(\displaystyle{ x (x ^{2} + (p-2) x + (5-2p)) - 10 = 0}\) tylko co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
wielomian z parametrem
Wyobraź sobie wykres wielomianu trzeciego stopnia ze współczynnikiem przy trzeciej potędze iksa większym od zera. Jak łatwo zauważyć, taki wielomian będzie miał dokładnie dwa pierwiastki \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) gdy będzie miał minimum lub maksimum równe zeru. Znajdź więc ekstrema i zażądaj, żeby jedno z nich było równe zeru.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 30 wrz 2014, o 00:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
wielomian z parametrem
Dodam tylko, że jest to zadanie z 1 klasy liceum zatem, ekstrema, pochodne itp nie wchodzą w grę.
Dlaczego akurat dla 2 ?
Zahion pisze:Oblicz wartość tego wielomianu dla \(\displaystyle{ x = 2}\).
Dlaczego akurat dla 2 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
wielomian z parametrem
Zahion jest spostrzegawczy i obyty matematycznie.
Dodatkowo wie, że jeśli wielomian o współczynnikach całkowitych ma pierwiastki wymierne, to są one postaci: \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest podzielnikiem wyrazu wolnego, a \(\displaystyle{ q}\) jest podzielnikiem współczynnika przy najwyższej potędze. Więc warto najpierw poszukać pierwiastków w zborze: \(\displaystyle{ \left\{-10;-5;-2;2;3;5;10\right\}}\).
Dodatkowo wie, że jeśli wielomian o współczynnikach całkowitych ma pierwiastki wymierne, to są one postaci: \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest podzielnikiem wyrazu wolnego, a \(\displaystyle{ q}\) jest podzielnikiem współczynnika przy najwyższej potędze. Więc warto najpierw poszukać pierwiastków w zborze: \(\displaystyle{ \left\{-10;-5;-2;2;3;5;10\right\}}\).
Ostatnio zmieniony 28 paź 2015, o 13:43 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
wielomian z parametrem
SlotaWoj, zrobiłem troszkę szybciej, mianowicie rozwiązałem równanie \(\displaystyle{ x^{2}p = 2px}\). Otóz oczywiście \(\displaystyle{ p}\) musi się zredukować, dalsze szukanie nie ma sensu, jeżeli będzie zmienna dla pewnego argumentu. Oczywiście \(\displaystyle{ p, x \neq 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
wielomian z parametrem
A poza tym nikt nie powiedział, że parametr jest całkowity, więc to twierdzenie nie ma tu zastosowania-- 28 paź 2015, o 15:07 --SlotaWoj pisze:Zahion jest spostrzegawczy i obyty matematycznie.
Dodatkowo wie, że jeśli wielomian o współczynnikach całkowitych ma pierwiastki wymierne, to są one postaci: \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest podzielnikiem wyrazu wolnego, a \(\displaystyle{ q}\) jest podzielnikiem współczynnika przy najwyższej potędze. Więc warto najpierw poszukać pierwiastków w zborze: \(\displaystyle{ \left\{-10;-5;-2;2;3;5;10\right\}}\).
Szczerze mówiąc nie widzę jakie przesłanki stoją za tym rozumowaniem.Zahion pisze:SlotaWoj, zrobiłem troszkę szybciej, mianowicie rozwiązałem równanie \(\displaystyle{ x^{2}p = 2px}\). Otóz oczywiście \(\displaystyle{ p}\) musi się zredukować, dalsze szukanie nie ma sensu, jeżeli będzie zmienna dla pewnego argumentu. Oczywiście \(\displaystyle{ p, x \neq 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
wielomian z parametrem
Oczekiwałem, że wyjdzie całkowite \(\displaystyle{ p}\), a tu niespodzianka.
A4karo ma rację – nie można zakładać „na wyrost”.
A4karo ma rację – nie można zakładać „na wyrost”.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
wielomian z parametrem
Jeżeli uczeń jest w pierwszej klasie liceum, nie miał pochodnych, to mówi nam, że wielomian trzeciego stopnia powinniśmy móc rozłożyć na iloczyn czynników, żeby rozwiązać to zadanie.A4karo pisze:SlotaWoj, zrobiłem troszkę szybciej, mianowicie rozwiązałem równanie \(\displaystyle{ x^{2}p = 2px}\). Otóz oczywiście \(\displaystyle{ p}\) musi się zredukować, dalsze szukanie nie ma sensu, jeżeli będzie zmienna dla pewnego argumentu. Oczywiście\(\displaystyle{ p, x \neq 0.}\)
Szczerze mówiąc nie widzę jakie przesłanki stoją za tym rozumowaniem.
Jeżeli chcemy rozłożyć ten wielomian na iloczyn czynników to szukamy takiego argumentu, dla którego wartość wielomianu się zeruje. W szczególności musi być \(\displaystyle{ x^{2}p - 2px = 0}\), w przeciwnym wypadku jakąkolwiek wartość nie podstawimy pod \(\displaystyle{ x}\) otrzymamy wartość zależną od \(\displaystyle{ p}\), która w szczególności może się zerować dla pewnego \(\displaystyle{ p}\), a my chcemy, żeby nasz wielomian zerował się dla każdego \(\displaystyle{ p}\) określonego przez warunki zadania.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
wielomian z parametrem
Inny sens miał mój post. To jest tzw. prakseologizm.
Identyczny powód dla którego w równaniach licealnych jest \(\displaystyle{ x^{3} + x - 2 = 0}\), a nie \(\displaystyle{ x^{3} + x - 1 = 0}\), co da nam metoda szukania wymiernych pierwiastków, Bezout etc. ?
Identyczny powód dla którego w równaniach licealnych jest \(\displaystyle{ x^{3} + x - 2 = 0}\), a nie \(\displaystyle{ x^{3} + x - 1 = 0}\), co da nam metoda szukania wymiernych pierwiastków, Bezout etc. ?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
wielomian z parametrem
Ja myślę, że najlepiej jest stosować wszędzie najbardziej uniwersalne metody, jakie tylko można, więc nawalajmy wzorami Cardana i będzie niezła kaszana.
Trochę nie rozumiem zarzutu dotyczącego małej ogólności tego sposobu postępowania (tego, tj. zaproponowanego przez Zahiona).
Trochę nie rozumiem zarzutu dotyczącego małej ogólności tego sposobu postępowania (tego, tj. zaproponowanego przez Zahiona).
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 30 wrz 2014, o 00:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
wielomian z parametrem
Nie dopisałem tego w poleceniu, ale chodziło właśnie żeby rozłożyć to na czynniki. Bardziej chodziło mi o podejście dydaktyczne do tego zadania. Czyli przedstawienie rozwiązania w przejrzysty sposób, oczywiście można od razu strzelać z armaty do wróbla, ale nie o to chodzi w nauce matematyki.
Zahion twój kolejny post już wniósł pewne rozumowanie, które ułatwiło mi rozwiązanie i przedstawienie problemu.
Zahion twój kolejny post już wniósł pewne rozumowanie, które ułatwiło mi rozwiązanie i przedstawienie problemu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
wielomian z parametrem
@Fikcyjny
Jeśli potrafisz podzielić wielomian \(\displaystyle{ x^3+(p-2)x^2+(5-2p)x-10}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-2}\), to z dalszym rozwiązywaniem zadania nie powinieneś mieć problemu.
Jeśli potrafisz podzielić wielomian \(\displaystyle{ x^3+(p-2)x^2+(5-2p)x-10}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-2}\), to z dalszym rozwiązywaniem zadania nie powinieneś mieć problemu.