Jak znaleźć pierwiastek wielomianu?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
elninio09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 6 paź 2012, o 00:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Jak znaleźć pierwiastek wielomianu?

Post autor: elninio09 »

Witam
mam problem z pewnym zadaniem, próbowałem je zrobić na kilka sposobów lecz wynik nie wychodzi. Proszę o pomoc lub jakieś wskazówki.
Pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w(x)= x^{3}-(4+2\sqrt{3})x}\) jest:
w odpowiedziach jest, że ma wyjść \(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3}}\) a mi za nic nie chce taka liczba wyjsc
z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, o 15:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Jak znaleźć pierwiastek wielomianu?

Post autor: wujomaro »

Pokaż jak robisz.
Pozdrawiam!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Jak znaleźć pierwiastek wielomianu?

Post autor: a4karo »

wsk \(\displaystyle{ 4+2\sqrt{3}=1+2\sqrt{3}+3}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Jak znaleźć pierwiastek wielomianu?

Post autor: kropka+ »

elninio09 pisze: w odpowiedziach jest, że ma wyjść \(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3}}\)
To nie jest jedyny pierwiastek. Np. \(\displaystyle{ x=0}\) też jest pierwiastkiem.
Wyciągnij \(\displaystyle{ x}\) przed nawias.
Awatar użytkownika
elninio09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 6 paź 2012, o 00:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Jak znaleźć pierwiastek wielomianu?

Post autor: elninio09 »

podstawiam \(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3}}\) pod x
\(\displaystyle{ w(1+ \sqrt{3})=(1+ \sqrt{3})^{3}-(4+2\sqrt{3})(1+\sqrt{3})}\), korzystam ze wzoru skróconego mnożenia,wymnażam nawiasy i wychodzi mi wynik \(\displaystyle{ w(1+ \sqrt{3})=10+6\sqrt{3}-(4+4\sqrt{3}+2\sqrt{3}+4\sqrt{3})=6-4\sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Jak znaleźć pierwiastek wielomianu?

Post autor: Premislav »

Niepoprawnie wymnażasz \(\displaystyle{ (4+2\sqrt{3})(1+\sqrt{3})}\), bo \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}\cdot \sqrt{3}\neq 4\sqrt{3}}\).
Poza tym prościej byłoby Ci wykorzystać wskazówkę Pana a4karo: patrzysz sobie na \(\displaystyle{ x^{3}-(4+2\sqrt{3})x}\), wyciągasz iksa przed nawias, zauważasz, że \(\displaystyle{ 1+2\sqrt{3}+3=(1+\sqrt{3})^{2}}\) i korzystasz ze wzoru skróconego mnozenia na różnicę kwadratów.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Jak znaleźć pierwiastek wielomianu?

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ w(1+ \sqrt{3})=10+6\sqrt{3}-(4+4\sqrt{3}+2\sqrt{3}+\red 4\sqrt{3}\black)=6-4\sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
elninio09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 6 paź 2012, o 00:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Jak znaleźć pierwiastek wielomianu?

Post autor: elninio09 »

Faktycznie, już wyszło! Bardzo dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ