nierówność z pierwiastkiem wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Yelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 560
Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 67 razy

nierówność z pierwiastkiem wielomianu

Post autor: Yelon »

Niech \(\displaystyle{ P=X ^{n} + a _{n-1}X ^{n-1} + ... + a _{1}X + a _{0} \ \in \mathbb{R}\left[ X\right]}\). Oznaczmy przez \(\displaystyle{ \alpha}\) dowolny rzeczywisty pierwiastek wielomianu P.

Pokazać, że dla \(\displaystyle{ a _{0} \neq 0}\) zachodzi \(\displaystyle{ \left| \alpha\right| \ge \left( 1 + \sup_{i}\left| \frac{a _{i}}{a _{0}} \right| \right) ^{-1}}\)
ODPOWIEDZ