Równanie wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Informatyk96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2015, o 23:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy

Równanie wielomiany

Post autor: Informatyk96 »

Proszę o wskazówkę.
\(\displaystyle{ \left( x- \sqrt{3} \right) ^{4} - 5 \cdot \left( x- \sqrt{3} \right) ^{2} +4 = 0}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Równanie wielomiany

Post autor: Premislav »

Wskazówka: podstaw \(\displaystyle{ t=(x-\sqrt{3})^{2}}\) i masz tzw. równanie dwukwadratowe.
ODPOWIEDZ