witam, do rozwiązania takie równanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x + 2y + z =1\\ 4x + 5y - z = 6\\ x + 3y - 2z = 5\end{cases}}\)
jak dodać i zredukować wiersze zeby obliczyć jakiś współczynnik? próbuje kilka sposobów ale tworzy mi sie błędne koło. Dzięki wielkie
rozwiązać układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 19 cze 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 10 razy
rozwiązać układ równań
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2015, o 21:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Temat umieszczony w złym dziale.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
rozwiązać układ równań
Te równania nie są liniowo niezależne. Środkowe powstaje z dodania pierwszego i trzeciego. Czyli twój układ jest tak na prawdę taki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x + 2y + z =1 \\x + 3y - 2z = 5 \end{cases}}\)
edit: Poza tym masz układ równań do rozwiązania, nie równanie.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x + 2y + z =1 \\x + 3y - 2z = 5 \end{cases}}\)
edit: Poza tym masz układ równań do rozwiązania, nie równanie.