Wyznaczanie współczynników wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ares97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 sie 2015, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 20 razy

Wyznaczanie współczynników wielomianu

Post autor: Ares97 »

Mam problem z:
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4}+mx ^{3}+6 ^{2} +nx+1, F(x)=(x ^{2} +ax+b) ^{2}}\)

po rozpisaniu do:
\(\displaystyle{ 2a=m, 2b+a ^{2} =6, 2ab=n, b ^{2}=1}\)

Po rozwiązaniu mam m.in: \(\displaystyle{ b=1 \vee b=-1}\), a w odpowiedziach jest tylko że \(\displaystyle{ b=1}\) i każdy inny parametr ma max. 2 rozwiązania, a mi wychodziły po 4. lub nawet 8. w przypadku \(\displaystyle{ m}\)

Prosiłbym o wskazanie w czym popełniam błąd bo widocznie mam jakiś brak wiedzy, który mnie sprowadza do takich wyników
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Wyznaczanie współczynników wielomianu

Post autor: a4karo »

Ale o co chodzi?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyznaczanie współczynników wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ a+b=m}\) oraz \(\displaystyle{ a+b+a^2=6}\) mam [edit] Ale tu są błędy - za szybko wpisałem.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2015, o 21:28 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wyznaczanie współczynników wielomianu

Post autor: kropka+ »

Może tam jest \(\displaystyle{ mx}\) a nie \(\displaystyle{ nx}\)? Wtedy byłoby \(\displaystyle{ b=1}\)
Ares97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 sie 2015, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 20 razy

Wyznaczanie współczynników wielomianu

Post autor: Ares97 »

sorry, źle przepisałem, powinno być \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4}+mx ^{3}+6x ^{2} +nx+1, F(x)=(x ^{2} +ax+b) ^{2}}\) i wlasnie i tak wychodzi mi \(\displaystyle{ b ^2=1}\) czyli \(\displaystyle{ b=1 \vee b=-1}\).-- 21 wrz 2015, o 18:00 --ktoś potrafi mi powiedzieć, dlaczego \(\displaystyle{ b}\) jest w tym przykladzie zawsze równe \(\displaystyle{ 1}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyznaczanie współczynników wielomianu

Post autor: piasek101 »

Podpowiadałem do takiego jak teraz napisałeś.

I w takim (a nie podałeś pełnej treści) (b) może przyjmować dwie wartości.

W oryginalnym (w którym występuje słowo na c) tylko \(\displaystyle{ b=1}\) go spełnia.
ODPOWIEDZ