Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zdanka:
\(\displaystyle{ x^{4}-x^{2}-2=0}\)
Równanie dwukwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Równanie dwukwadratowe.
Podstaw: \(\displaystyle{ x^2=t,\ \ \ t\geq 0}\) i rozwiąż jak równanie kwadratowe. Potem na tej podstawie wylicz x.
Rogal, masz rację; już poprawiłam (oba posty).
Rogal, masz rację; już poprawiłam (oba posty).
Ostatnio zmieniony 27 cze 2007, o 10:55 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Równanie dwukwadratowe.
\(\displaystyle{ x^{4}-x^{2}-2=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=t, t qslant 0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-x-2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = (-1)^{2}-4*1*(-2)=9}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =3}\)
\(\displaystyle{ t_{1}=-1}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=2}\)
potem to podstawiasz i zadanie jest rozwiązane
\(\displaystyle{ x^{2}=t, t qslant 0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-x-2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = (-1)^{2}-4*1*(-2)=9}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =3}\)
\(\displaystyle{ t_{1}=-1}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=2}\)
potem to podstawiasz i zadanie jest rozwiązane
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Równanie dwukwadratowe.
Nie do końca, ponieważ \(\displaystyle{ t_1\notin \mathbb{D}}\).Hania_87 pisze:potem to podstawiasz i zadanie jest rozwiązane