Liczby spełniające równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 7 cze 2015, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 6 razy
Liczby spełniające równanie okręgu
Jak obliczyć liczby które będą spełniały to równanie?
\(\displaystyle{ (x-5)^2+(y-5)^2=4^2}\)
\(\displaystyle{ (x-5)^2+(y-5)^2=4^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Liczby spełniające równanie okręgu
Przecież takich par jest nieskończenie wiele (wszystkie punkty na podanym okręgu). Myślę, że chodzi o liczby naturalne. Jeżeli tak, to naszkicuj ten okrąg i dalej trochę pokombinuj.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Liczby spełniające równanie okręgu
Dilectus, chyba jednak nie. Narysuj ten okrąg, to zobaczysz, że szachimat miał na myśli pary liczb naturalnych.Dilectus pisze:szachimat, miałeś zapewne na myśli liczby całkowite.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 13 gru 2014, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 5 razy
Liczby spełniające równanie okręgu
można to przekształcić do postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{16}(x-5)^{2}+\frac{1}{16}(y-5)^2=1}\) z tych zmiennych dzięki podnoszeniu do potęgi drugiej nie wyjdzie nic ujemnego, zatem aby po lewej stronie była liczba 1, to w żadnym nawiasie nie może wyjść liczba której kwadratem będzie liczba większa niż 16. Jeśli wyjdzie 16, to w drugim musi wyjść 0. I już wszystkie cztery pary są znalezione -- 8 cze 2015, o 01:11 --kolejne kwadraty liczb naturalnych: 0, 1, 4, 9, 16 i rozpatrujemy tylko te liczby. Ich suma musi dać 16 (aby po lewiej stronie wyszło 1) czyli to jest tylko 0 i 16
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 7 cze 2015, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 6 razy
Liczby spełniające równanie okręgu
Dzięki freeszpak. Jest to właśnie to czego szukałem. Nawet bym nie wpadł żeby to podzielić przez 16.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Liczby spełniające równanie okręgu
No akurat to dzielenie nie było potrzebne, by zauważyć, żepatrakus pisze:Nawet bym nie wpadł żeby to podzielić przez 16.
To samo rozumowanie wykonujesz bez dzielenia.freeszpak pisze:w żadnym nawiasie nie może wyjść liczba której kwadratem będzie liczba większa niż 16.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Liczby spełniające równanie okręgu
freeszpak pisze:można to przekształcić do postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{16}(x-5)^{2}+\frac{1}{16}(y-5)^2=1}\) z tych zmiennych dzięki podnoszeniu do potęgi drugiej nie wyjdzie nic ujemnego, zatem aby po lewej stronie była liczba 1, to w żadnym nawiasie nie może wyjść liczba której kwadratem będzie liczba większa niż 16. Jeśli wyjdzie 16, to w drugim musi wyjść 0. I już wszystkie cztery pary są znalezione
patrakus, skoro już wszystko jasne, to proponuję jako ćwiczenie zrób jeszcze podobny przykład (nie wykonując rysunku, bo okazuje się, że jest on zbędny) dla równania:patrakus pisze:Dzięki freeszpak. Jest to właśnie to czego szukałem. Nawet bym nie wpadł żeby to podzielić przez 16.
\(\displaystyle{ (x-6)^2+(y-6)^2=5^2}\)