a)
\(\displaystyle{ -3x^{3}(x+3)(x-5)^{2} \ x=-5}\)
\(\displaystyle{ x (-\infty;-5)\cup (-3;0)\cup (5;+\infty)}\)
gdzie robię błąd? widzę że 0 jest potrójny - też się odbije? ale i tak wyjdzie inny przedział.
b)
\(\displaystyle{ -16x^{6}+8x^{5}-4x^{4}+2x^{3}\geqslant 0\\
2x^{3}(-8x^{3}+4x^{2}-2x+1)\geqslant 0\\
* \ 2x^{3}=0 \ x=0\\
* -4x(2x-1)-1(2x-1)=0\\
(2x-1)(-4x-1)=0\\
2x=\frac{1}{2}\\
x=-\frac{1}{4}}\)
coś mi te \(\displaystyle{ -\frac{1}{4}}\) wadzi bo odp jest
\(\displaystyle{ x }\)
dwie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
dwie nierówności
a)
\(\displaystyle{ -3x^{3}(x+3)(x-5)^{2}0\\
* \ 3x^{3}=0 \ x=0^{(3)}\\
* \ x+3=0 \ x=-3\\
* \ (x-5)^{2}=0\ x=5^{(2)}\\
x\in(-\infty;-3)\cup (0;5)\cup(5;+\infty)}\)
b)
\(\displaystyle{ -16x^{6}+8x^{5}-4x^{4}+2x^{3}\geqslant 0\\
8x^{6}-4x^{5}+2x^{4}-x^{3}\leqslant 0\\
x^{3}(8x^{3}-4x^{2}+2x-1)\leqslant 0\\
x^{3}[4x^{2}(2x-1)+(2x-1)]\leqslant 0\\
x^{3}(2x-1)(4x^{2}+1)\leqslant 0\\
x^{3}(x-\frac{1}{2})\leqslant 0\\
x_1=0^{(3)}\ \ x_2=\frac{1}{2}\\
x\in}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ -3x^{3}(x+3)(x-5)^{2}0\\
* \ 3x^{3}=0 \ x=0^{(3)}\\
* \ x+3=0 \ x=-3\\
* \ (x-5)^{2}=0\ x=5^{(2)}\\
x\in(-\infty;-3)\cup (0;5)\cup(5;+\infty)}\)
b)
\(\displaystyle{ -16x^{6}+8x^{5}-4x^{4}+2x^{3}\geqslant 0\\
8x^{6}-4x^{5}+2x^{4}-x^{3}\leqslant 0\\
x^{3}(8x^{3}-4x^{2}+2x-1)\leqslant 0\\
x^{3}[4x^{2}(2x-1)+(2x-1)]\leqslant 0\\
x^{3}(2x-1)(4x^{2}+1)\leqslant 0\\
x^{3}(x-\frac{1}{2})\leqslant 0\\
x_1=0^{(3)}\ \ x_2=\frac{1}{2}\\
x\in}\)
POZDRO
Ostatnio zmieniony 21 cze 2007, o 13:06 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.