zad 1
wielomiany W(x)= 3x^3 - 2x^2 - 4x-1 i Q(x)= 6x^2 -x-1 mają jeden wspólny pierwiastek. Oblicz pierwiastki wielomianu W(x)
Zad 2
Oblicz pierwiastki wielomianu W(x)=(x^2 -x)2 - 4
dwa zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: oborniki
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
dwa zadania
\(\displaystyle{ 2x^{2}-2x-4=2(x^{2}-x-2)=2(x-2)(x+1)}\)
\(\displaystyle{ x_{0}=-1\ x_{0}=2}\)
\(\displaystyle{ 6x^{2}-x-1=6(x+\frac{1}{3})(x-\frac{1}{2})}\)
Podstawiając \(\displaystyle{ \frac{-1}{3}}\), jako x w \(\displaystyle{ 3x^{3}-2x^{2}-4x-1}\) otrzymujemy 0.
\(\displaystyle{ x_{0}=-1\ x_{0}=2}\)
\(\displaystyle{ 6x^{2}-x-1=6(x+\frac{1}{3})(x-\frac{1}{2})}\)
Podstawiając \(\displaystyle{ \frac{-1}{3}}\), jako x w \(\displaystyle{ 3x^{3}-2x^{2}-4x-1}\) otrzymujemy 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
dwa zadania
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2} -x)^{2} - 4=[(x^{2}-x)-2][(x^{2}-x)+2]=Zad 2
Oblicz pierwiastki wielomianu W(x)=(x^2 -x)2 - 4
(x^{2}-x-2)(x^{2}-x+2)=(x+1)(x-2)(x^{2}-x+2)\\
x_1=-1\ \ x_2=2}\)
POZDRO