Jeśli mam wielomian w postaci A(x) = a0 + a1(x - x0) + a2(x-x0)(x-x1) + a3(x-x0)(x-x1)(x-x2) + ...
To jaki wzór mają współczynniki tegoż wielomianu w takiej postaci A(x) = b0 + b1x + b2x^2 + b3x^3 + ...
Współczynniki w wielomianie
- Nominalista
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Współczynniki w wielomianie
Wystarczy wymnożyć..
\(\displaystyle{ b_0=a_0-a_1 x_0+a_2 x_0 x_1-a_3 x_0 x_1 x_2...}\)
\(\displaystyle{ b_i=a_i \hbox{ dla } i \ge 1}\)-- 17 maja 2015, 18:06 --aaa wróć to drugie nie tak prosto bo tam są jeszcze współczynniki przy innych czynnikach iloczynu
\(\displaystyle{ b_0=a_0-a_1 x_0+a_2 x_0 x_1-a_3 x_0 x_1 x_2...}\)
\(\displaystyle{ b_i=a_i \hbox{ dla } i \ge 1}\)-- 17 maja 2015, 18:06 --aaa wróć to drugie nie tak prosto bo tam są jeszcze współczynniki przy innych czynnikach iloczynu