punkt przegięcia
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
punkt przegięcia
a na co wskazuje wykres?? Mój wykres odręcznie rysowany wskazuje, że \(\displaystyle{ x=0}\) jest jak najbardziej prawdopodobnym punktem przegięcia.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
punkt przegięcia
Funkcja ma punkt przegięcia tam, gdzie jej druga pochodna zmienia znak. Ty zbadałeś tylko, gdzie się zeruje. Z obliczeń wyszło Ci, że ta funkcja ma dwa ekstrema, a nie dwa punkty przegięcia. Brakuje Ci wiedzy o tym, jak określać ekstrema, i jak określać punkty przegięcia funkcji. Musisz zapamiętać, że ekstrema funkcji są w punktach, gdzie jej pierwsza pochodna zmienia znak. A to dlatego, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) jest rosnąca, gdy \(\displaystyle{ f'(x)>0}\), a malejąca - gdy \(\displaystyle{ f'(x)<0}\)K4rol pisze:\(\displaystyle{ y=x^{3}-3x-2\\
y''=0 \Leftrightarrow x=0}\)
lecz wykres funkcji wskazuje raczej na dwa inne punkty przegięcia
zgłupiałem
Jeśli więc pierwsza pochodna z dodatniej robi się ujemna, to mamy maksimum, a kiedy z ujemnej - dodatnia, to mamy minimum. Ty tego nie zbadałeś, zadowalając się zerowaniem pierwszej pochodnej.
Pamiętaj też, że gdy druga pochodna zmienia znak, to mamy punkt przegięcia, czyli punkt, w której funkcja robi się z wypukłej - wklęsła, albo odwrotnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
punkt przegięcia
jakiej pierwszej pochodnej? zbadałem, wiem jak wygląda prosta y=6xDilectus pisze:Ty tego nie zbadałeś, zadowalając się zerowaniem pierwszej pochodnej.
weźmy inny przykład
\(\displaystyle{ y=x^{5}-5x^{3}-10\\
y''=20x^{3}-30x\\
x_{1}=0\\
x_{2,3}= \pm \frac{\sqrt{6}}{2}}\)
w każdym z tych punktów następuje zmiana znaku drugiej pochodnej więc to są trzy punkty przegięcia funkcji i na wykresie wyraźnie to widać
wydawałoby się więc że w poprzednim przykładzie będą punkty przegięcia tam gdzie "brzuszki" na wykresie a tak nie jest
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
punkt przegięcia
Tu się rąbnąłeś:
\(\displaystyle{ x_{2,3}= \pm \frac{\sqrt{6}}{\red2}}\)
Powinno być
\(\displaystyle{ x_{2,3}= \pm \frac{\sqrt{6}}{3}}\)
\(\displaystyle{ x_{2,3}= \pm \frac{\sqrt{6}}{\red2}}\)
Powinno być
\(\displaystyle{ x_{2,3}= \pm \frac{\sqrt{6}}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
punkt przegięcia
K4rol - napisałeś: "wydawałoby się więc że w poprzednim przykładzie będą punkty przegięcia tam gdzie "brzuszki" na wykresie" - nie wiem co masz na myśli, ale brzuszek skierowany do góry ma przechodzić w brzuszek skierowany do dołu i odwrotnie.