Wyznacz wszystkie wartości parametru p

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Dancikowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 maja 2015, o 12:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marynin

Wyznacz wszystkie wartości parametru p

Post autor: Dancikowski »

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ p}\), dla których wielomian \(\displaystyle{ w(x)= 2x^{3} - px^{2} + 2 px + 4}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x +\frac{1}{2}}\)
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Wyznacz wszystkie wartości parametru p

Post autor: Zahion »

\(\displaystyle{ w\left( x\right)= Q\left( x\right)\left( x + \frac{1}{2} \right)}\). Podstaw \(\displaystyle{ x = - \frac{1}{2}}\) i policz \(\displaystyle{ p}\).
ODPOWIEDZ