Przedział f. malejącej.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Przedział f. malejącej.

Post autor: mich12 »

Maksymalnym przedziałem, w którym funkcja \(\displaystyle{ w(x)= x ^{3}-5x ^{2}+3x-4}\) jest malejąca, jest przedział?

Mnie wyszło że \(\displaystyle{ \left\langle \frac{1}{3};3 \right\rangle}\) ale odpowiedź prawidłowa to: \(\displaystyle{ \left\langle 0;4\right\rangle}\).
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Przedział f. malejącej.

Post autor: Dilectus »

A jak liczyłeś przedziały monotoniczności tej funkcji?-- 21 kwi 2015, o 14:02 --Wyszło Ci prawie dobrze. - Twój przedział być otwarty obustronnie, a więc funkcja jest malejąca dla \(\displaystyle{ x \in \left( \frac{1}{3}, \ 3 \right)}\)

mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Przedział f. malejącej.

Post autor: mich12 »

Liczyłem to z pochodnej, czyli jednak błąd w odpowiedzi ?
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Przedział f. malejącej.

Post autor: szachimat »

Dilectus, ma być maksymalny przedział. A zatem przedział \(\displaystyle{ \left\langle \frac{1}{3};3 \right\rangle}\) jest dobry.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Przedział f. malejącej.

Post autor: Dilectus »

mich12 pisze:Liczyłem to z pochodnej, czyli jednak błąd w odpowiedzi ?
Tak, błąd w odpowiedzi.-- 22 kwi 2015, o 00:37 --
szachimat pisze:Dilectus, ma być maksymalny przedział. A zatem przedział \(\displaystyle{ \left\langle \frac{1}{3};3 \right\rangle}\) jest dobry.
Ale funkcja jest malejąca tam, gdzie jej pochodna jest mniejsza od zera, a na krańcach przedziału się zeruje, wskazując ekstrema. A w ekstremach funkcja nie jest malejąca (ani rosnąca).
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Przedział f. malejącej.

Post autor: szachimat »

Dilectus, "A w ekstremach funkcja nie jest malejąca (ani rosnąca)" - a czy w jakimkolwiek innym punkcie jest malejąca czy rosnąca? Jeszcze raz podkreślam: po to jest stwierdzenie "maksymalne przedziały monotoniczności", żeby np. na maturze uczniowie nie mieli takich wątpliwości czy je domykać, czy też nie. Przy tym poleceniu, gdyby uczeń tego nie uwzględnił, miałby obcięte punkty.

Szach i Mat
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Przedział f. malejącej.

Post autor: Dilectus »

szachimat pisze:Dilectus, [...] a czy w jakimkolwiek innym punkcie jest malejąca czy rosnąca? [...]
Masz rację. Nie jest.

Odszczekuję: hau, hau. Coś mi się na stare lata popieprzyło.
ODPOWIEDZ