Parametr m wielomianu.
Parametr m wielomianu.
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m,k \in R}\), równanie \(\displaystyle{ x ^{3} +mx +k=0}\) ma trzy pierwiastki \(\displaystyle{ x _{1},x _{2},x _{3}}\), takie że \(\displaystyle{ x _{1}= x _{2} =x _{3}+6}\) ?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 20:32 przez mich12, łącznie zmieniany 1 raz.
Parametr m wielomianu.
Po zastosowaniu wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ 3x ^{2} _{1}-12x _{1}-m=0}\) oraz \(\displaystyle{ x ^{3} _{1}-6 x ^{2} _{1}+k=0}\)
Co dalej? Delta ma być równa\(\displaystyle{ 0}\) w każdym z przypadków?
\(\displaystyle{ 3x ^{2} _{1}-12x _{1}-m=0}\) oraz \(\displaystyle{ x ^{3} _{1}-6 x ^{2} _{1}+k=0}\)
Co dalej? Delta ma być równa\(\displaystyle{ 0}\) w każdym z przypadków?
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Parametr m wielomianu.
Słabo Ci to wyszło...
Spróbuj tak:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}=x_{3}+6+x_{3}+6+x_{3}=0}\)
Wylicz stąd wszystkie pierwiastki, a potem z pozostałych dwóch wzorów Viete'a wartości obu parametrów.
Spróbuj tak:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}=x_{3}+6+x_{3}+6+x_{3}=0}\)
Wylicz stąd wszystkie pierwiastki, a potem z pozostałych dwóch wzorów Viete'a wartości obu parametrów.
Parametr m wielomianu.
Wyszły mi pierwiastki, ale liczyłem tylko z tego wzoru, bez użycia innych Viete'a:
\(\displaystyle{ - \frac{b}{a} = x _{1}+ x _{2} +x _{3}}\)
\(\displaystyle{ 0= x _{1}+ x _{1} + x _{1}-6}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= 2}\)
\(\displaystyle{ x _{1}=2; x _{2}=2; x _{3}= -4}\)
Czyli wzór funkcji będzie wyglądał:
\(\displaystyle{ (x-2) ^{2}(x+4)= x ^{3}-12x +16=0}\)
z tego \(\displaystyle{ m=-12; k=16}\) ?
Można w ten sposób?
\(\displaystyle{ - \frac{b}{a} = x _{1}+ x _{2} +x _{3}}\)
\(\displaystyle{ 0= x _{1}+ x _{1} + x _{1}-6}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= 2}\)
\(\displaystyle{ x _{1}=2; x _{2}=2; x _{3}= -4}\)
Czyli wzór funkcji będzie wyglądał:
\(\displaystyle{ (x-2) ^{2}(x+4)= x ^{3}-12x +16=0}\)
z tego \(\displaystyle{ m=-12; k=16}\) ?
Można w ten sposób?