Reszta z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 31 lip 2014, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Matykaland
- Podziękował: 58 razy
Reszta z dzielenia wielomianu
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-3)}\) jest równa 5. Jaka jest reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) - 1}\) przez \(\displaystyle{ (x-3)}\)? Odpowiedź uzasadnij.
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Reszta z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)Q(x)+5}\), więc \(\displaystyle{ W(x)-1=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Reszta z dzielenia wielomianu
To wynika natychmiast z twierdzenia Bezouta:
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ f\left(x\right)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\) wynosi \(\displaystyle{ f\left(a\right)}\). Zatem \(\displaystyle{ W\left(x\right)-1}\) daję resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ x-3}\) równą \(\displaystyle{ W\left(3\right)-1}\), a więc równą \(\displaystyle{ 5-1=4}\)
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ f\left(x\right)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\) wynosi \(\displaystyle{ f\left(a\right)}\). Zatem \(\displaystyle{ W\left(x\right)-1}\) daję resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ x-3}\) równą \(\displaystyle{ W\left(3\right)-1}\), a więc równą \(\displaystyle{ 5-1=4}\)