Równanie z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie z parametrem

Post autor: macikiw2 »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) funkcja ma pierwiastki które tworzą ciąg geometryczny ?
\(\displaystyle{ x ^{3}+m \cdot x ^{2} -6x+8}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Równanie z parametrem

Post autor: bakala12 »

Oznacz pierwiastki jako \(\displaystyle{ x_{1}=a, \ x_{2}=aq , \ x_{3}=aq^{2}}\) i skorzystaj ze wzorów Viete'a (konkretnie z ostatniego, policzysz jeden z pierwiastków). Następnie wstaw go za \(\displaystyle{ x}\) i wylicz parametr.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie z parametrem

Post autor: macikiw2 »

W równaniu 3 stopnia korzystać ze wzorów vieta ?
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Równanie z parametrem

Post autor: rtuszyns »

macikiw2 pisze:W równaniu 3 stopnia korzystać ze wzorów vieta ?
Oczywiście da się:
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Równanie z parametrem

Post autor: szachimat »

Podam może trochę skomplikowany sposób, ale często wykorzystywany w tego typu zadaniach:
Skoro pierwiastkami są: \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ aq}\), \(\displaystyle{ aq^2}\), to w postaci iloczynowej wielomian ma postać: \(\displaystyle{ (x-a)(x-aq)(x-aq^2)}\)
Po wymnożeniu i uporządkowaniu otrzymamy:
\(\displaystyle{ x^3-(a+aq+aq^2)x^2+aq(a+aq+aq^2)x-(aq)^3}\)
Z treści wiemy, że wielomian ten jest postaci: \(\displaystyle{ x ^{3}+m \cdot x ^{2} -6x+8}\)
A zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -(a+aq+aq^2)=m\\ aq(a+aq+aq^2)=-6\\ (aq)^3=-8 \end{cases}}\)
Podstawiając z pierwszego równania \(\displaystyle{ a+aq+aq^2=-m}\) do drugiego mamy:
\(\displaystyle{ aq \cdot (-m)=-6 \Rightarrow aq= \frac{6}{m}}\)
Czyli trzecie równanie przyjmie postać:
\(\displaystyle{ ( \frac{6}{m})^3=-8}\)
Stąd \(\displaystyle{ m=-3}\)
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie z parametrem

Post autor: macikiw2 »

Hm..Ciekawe rozwiązanie, dzięki.
Wzorów Viet'a dla równania trzeciego stopnia w liceum chyba nie ma, ale będę miał na uwadze.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Równanie z parametrem

Post autor: bakala12 »

szachimat, Twoja idea jest tak naprawdę wyprowadzeniem wzorów Viete'a dla równania stopnia trzeciego :D Więc oba sposoby są tak naprawdę tym samym.
ODPOWIEDZ