Wyznacz współczynnik
Wyznacz współczynnik
Przyrost wydobycia pewnego surowca zwiększa się 1,5 razy co 2 lata. Ile ten współczynnik zmienia się co rok?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wyznacz współczynnik
Nie wiadomo, bo nie wiadomo, po jakiej krzywej się zmienia. Może być np. tak, że pierwszego roku zmienia się 1,5 raza, a drugiego - nic, albo każdego roku zmienia się 0,75 raza. Za mało danych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Wyznacz współczynnik
A może być tak, że produkcja na chwilę obecną to 100 (jakichś jednostek)
Po roku produkcja wyniesie \(\displaystyle{ 100 \cdot x}\)
Po dwóch latach \(\displaystyle{ (100x) \cdot x}\)
A skoro z treści wiemy, że po dwóch jest \(\displaystyle{ 100 \cdot 1,5=150}\), to można ułożyć i rozwiązać pewne równanie (ale czy o to chodzi - przy tych danych - tego nie wie nikt).
Po roku produkcja wyniesie \(\displaystyle{ 100 \cdot x}\)
Po dwóch latach \(\displaystyle{ (100x) \cdot x}\)
A skoro z treści wiemy, że po dwóch jest \(\displaystyle{ 100 \cdot 1,5=150}\), to można ułożyć i rozwiązać pewne równanie (ale czy o to chodzi - przy tych danych - tego nie wie nikt).