Nierównosć z modułem
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 104 razy
Nierównosć z modułem
\(\displaystyle{ x ^{3} +3|x| + x \ge 0}\) Jak tego tupu nierówności się rozwiązuje ?
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Nierównosć z modułem
\(\displaystyle{ 1^\circ x\ge 0}\):
\(\displaystyle{ x^3+3x+x\ge 0 \Leftrightarrow x^3+4x=0 \Leftrightarrow x(x^2+4)\ge 0}\), ale
\(\displaystyle{ x\ge 0, x^2+4>0}\), więc wszystkie \(\displaystyle{ x\ge 0}\) spełniają tę nierówność.
\(\displaystyle{ 2^\circ x<0}\):
\(\displaystyle{ x^3-3x+x\ge 0 \Leftrightarrow x^3-2x\ge 0 \Leftrightarrow x(x^2-2)\ge 0 \Leftrightarrow x(x-\sqrt{2})(x+\sqrt{2})\ge 0}\). Rysujesz sobie szkic i odczytujesz rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x\in \left\langle -\sqrt{2}; 0 \right \rangle \cup \left\langle 0; \infty \right)}\). Bierzesz teraz część wspólną z \(\displaystyle{ x<0}\). A więc z tego przypadku mamy:
\(\displaystyle{ x\in \left\langle -\sqrt{2}; 0 \right)}\)
Teraz sumujesz rozwiązania przypadków i otrzymujesz ostatecznie:
\(\displaystyle{ x\in \left\langle -\sqrt{2}; \infty\right)}\)
\(\displaystyle{ x^3+3x+x\ge 0 \Leftrightarrow x^3+4x=0 \Leftrightarrow x(x^2+4)\ge 0}\), ale
\(\displaystyle{ x\ge 0, x^2+4>0}\), więc wszystkie \(\displaystyle{ x\ge 0}\) spełniają tę nierówność.
\(\displaystyle{ 2^\circ x<0}\):
\(\displaystyle{ x^3-3x+x\ge 0 \Leftrightarrow x^3-2x\ge 0 \Leftrightarrow x(x^2-2)\ge 0 \Leftrightarrow x(x-\sqrt{2})(x+\sqrt{2})\ge 0}\). Rysujesz sobie szkic i odczytujesz rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x\in \left\langle -\sqrt{2}; 0 \right \rangle \cup \left\langle 0; \infty \right)}\). Bierzesz teraz część wspólną z \(\displaystyle{ x<0}\). A więc z tego przypadku mamy:
\(\displaystyle{ x\in \left\langle -\sqrt{2}; 0 \right)}\)
Teraz sumujesz rozwiązania przypadków i otrzymujesz ostatecznie:
\(\displaystyle{ x\in \left\langle -\sqrt{2}; \infty\right)}\)