Tak jak w temacie:
\(\displaystyle{ F(x) = \left( x^{2} -2x -2 \right)^{2} +4\left( x^{2} -2x -2 \right) - 1}\)
Za \(\displaystyle{ \left( x^{2} -2x -2 \right)}\) podstawiam \(\displaystyle{ t}\)
\(\displaystyle{ F(x) = \left t^{2} +4\left t - 1}\)
i liczę wartość wierzchołka paraboli.
Wyszło mi -3 ale teraz nie wiem jak przejść do tej mojej właściwej funkcji
Wyznacz Zbiór wartości funkcji
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznacz Zbiór wartości funkcji
Jeśli otrzymasz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ F(t)}\), to dowiesz się do jakiego przedziału należy \(\displaystyle{ x^{2}-2x-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz Zbiór wartości funkcji
Czyli zbiór wartości funkcji jest od \(\displaystyle{ \left\langle -3 , + \infty \right)}\) ?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz Zbiór wartości funkcji
Poczekaj czyli \(\displaystyle{ \left\langle -3, + \infty \right)}\) jest to przedział w którym "działa" funkcja \(\displaystyle{ x^{2} -2x - 2}\) ?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznacz Zbiór wartości funkcji
Zbiorem wartości \(\displaystyle{ F(x)}\) jest zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ F(t)}\).
Tylko zastanów się, czy to na pewno będzie \(\displaystyle{ (-3, \infty)}\)
Oczywiście Najmniejszą wartość funkcja \(\displaystyle{ F(t)}\) przyjmuje w wierzchołku paraboli, gdyż jej ramiona są skierowane w górę.
Wzór na drugą współrzędną wierzchołka: \(\displaystyle{ q=\frac{-\Delta}{4a}}\)
Tylko zastanów się, czy to na pewno będzie \(\displaystyle{ (-3, \infty)}\)
Oczywiście Najmniejszą wartość funkcja \(\displaystyle{ F(t)}\) przyjmuje w wierzchołku paraboli, gdyż jej ramiona są skierowane w górę.
Wzór na drugą współrzędną wierzchołka: \(\displaystyle{ q=\frac{-\Delta}{4a}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Wyznacz Zbiór wartości funkcji
Spójrz jeszcze na podobne rozumowanie na stronie viewtopic.php?f=34&t=384830 i napisz jaką tutaj otrzymujesz odpowiedź.