Równanie z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bitinful
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 22 lis 2009, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie z parametrem

Post autor: Bitinful »

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których równanie \(\displaystyle{ x^3-mx+2=0}\) ma trzy rozwiązania.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Równanie z parametrem

Post autor: Zahion »

Czy owe rozwiązania mają być rzeczywiste, czy istnieje jakiś warunek do nich ?
Bitinful
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 22 lis 2009, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie z parametrem

Post autor: Bitinful »

Mają być rzeczywiste, nie ma żadnego warunku.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie z parametrem

Post autor: »

Pochodna wielomianu to \(\displaystyle{ 3x^2-m}\). Jeśli \(\displaystyle{ m}\) jest ujemne, to pochodna jest dodatnia, a zatem wielomian jest monotoniczny i ma tylko jeden pierwiastek. Podobnie gdy \(\displaystyle{ m=0}\). Natomiast gdy \(\displaystyle{ m}\) jest dodatnie, to wielomian ma maksimum w \(\displaystyle{ -\sqrt{\frac m3}}\) oraz minimum w \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac m3}}\). Wystarczy więc sprawdzić kiedy \(\displaystyle{ W \left( -\sqrt{\frac m3} \right) >0}\) i \(\displaystyle{ W \left( \sqrt{\frac m3} \right) <0}\) - wtedy z własności Darboux wielomian ma trzy pierwiastki.

Q.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Równanie z parametrem

Post autor: szachimat »

Jeżeli umiesz narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ y=f(x)}\) i na podstawie wykresu znaleźć liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ f(x)=m}\) w zależności od parametru m, to można przekształcić nasze równanie do postaci \(\displaystyle{ \frac{x^3+2}{x}=m}\). Wtedy łatwo po narysowaniu wykresu podać odpowiedź.
ODPOWIEDZ