Przekształcenie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pejczi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 kwie 2014, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Przekształcenie wielomianu

Post autor: pejczi »

Witajcie!

Otóż mam problem z rozkladaniem wielomianów na czynniki.
Treść zadania:

Wykaż, że pierwiastkami wielomianu W(x)=\(\displaystyle{ 2x^3+x^2-6x-3}\) są liczby \(\displaystyle{ x _{1} = 2sin \frac{5 \pi }{3}}\), \(\displaystyle{ x_{2}= log_{ \sqrt{2} } ( \frac{ \sqrt[4]{8} }{2} ) , x_{3} = \sqrt{2} ^{log _{2} 3 }}\)

Z tyłu ksiązki z zadaniem napisane jest, że należy przekształcić to do postaci \(\displaystyle{ W(x)=(2x+1)(x ^{2}-3)}\)

I teraz moje pytanie - jak doprowadzić do takiej postaci (jak do niej dojść)? W równaniach kwadratowych mozna było policzyć pierwiastki i przedstawic rownanie w postaci iloczynowej, tutaj tez jest jakis sposob na to?

Pozdrawiam,
Pejczi.
cz0rnyfj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 26 razy

Przekształcenie wielomianu

Post autor: cz0rnyfj »

Musisz odpowiednio pogrupować wyrazy

\(\displaystyle{ 2x^{3} - 6x + x^{2} - 3 = 2x(x^{2}-3)+(x^{2}-3) = (2x+1)(x^{2}-3)}\)
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Przekształcenie wielomianu

Post autor: Poszukujaca »

To równanie, które masz to wielomian trzeciego stopnia, więc może on mieć co najwyżej trzy pierwiastk.

Sposobów na szukanie pierwiastków trochę jest. Zwykłe przekstałcenia i tabelka Hornera to chyba najłatwiejsze meotdy. Można też po prostu zgadywać podstawiając liczby,które według nas mogłby być pierwiastkiem. Jeśli wychodzi zero, to znaczy, ze dobrze trafiliśmy.

Myślę, że w tym przykładzie wystarcza zwykłe przekształcenia:
\(\displaystyle{ 2x^{3}+x^{2}-6x-3=x^{2}(2x+1)-3(2x+1)=...}\)-- 8 mar 2015, o 19:02 --cz0rnyfj, przepraszam. Byłeś oczwyście pierwszy.
No ale jak widać nasze rozwiązania są trochę inne, a prowadza do tego samego Warto znać więcej sposobów
pejczi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 kwie 2014, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Przekształcenie wielomianu

Post autor: pejczi »

Można też po prostu zgadywać podstawiając liczby,które według nas mogłby być pierwiastkiem. Jeśli wychodzi zero, to znaczy, ze dobrze trafiliśmy.
O tym to akurat wiedziałem, można to za pomocą pierwiastków wymiernych (metoda na p i q) wyznaczyć.

I chodziło mi o to grupowanie wyrazów, które mi przedstawiliście. Nie zauważyłem, że można 2x wyciągnąc.

Dzięki bardzo za odpowiedzi, że też tego nie zauważyłem !
ODPOWIEDZ