dla jakich wartosci parametru p pierwiastki naleza do z.l. R

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

dla jakich wartosci parametru p pierwiastki naleza do z.l. R

Post autor: Lyzka »

dla jakich wartosci parametru p pierwiastki \(\displaystyle{ x _{1} ,x _{2}}\) równania \(\displaystyle{ x ^{2} -2px+4=0}\) należą do zbioru liczb rzeczywistych dodatnich spełniających nierówność \(\displaystyle{ ||x|-2|<2}\)
Delta mniejsza rowna zero ii co dalej ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

dla jakich wartosci parametru p pierwiastki naleza do z.l. R

Post autor: a4karo »

Rozwiąż tę nierówność. Co to jet z.I.R?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

dla jakich wartosci parametru p pierwiastki naleza do z.l. R

Post autor: bartek118 »

a4karo pisze:Rozwiąż tę nierówność. Co to jet z.I.R?
z.l.R. = Zbiór liczb rzeczywistych jak się domyślam
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

dla jakich wartosci parametru p pierwiastki naleza do z.l. R

Post autor: Dilectus »

Delta mniejsza rowna zero ii co dalej ?
I tu się mylisz. Żeby były pierwiastki, to delta musi być nieujemna.

Jak już znajdziesz \(\displaystyle{ p}\), dla których delta jest nieujemna, to policz pierwiastki (będą one zależeć od \(\displaystyle{ p}\)) i zażądaj, żeby spełniały warunek \(\displaystyle{ \left| \left| x\right| -2\right| <2}\). W ten sposób znajdziesz parametr \(\displaystyle{ p}\).

Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

dla jakich wartosci parametru p pierwiastki naleza do z.l. R

Post autor: Lyzka »

bartek118 pisze:
a4karo pisze:Rozwiąż tę nierówność. Co to jet z.I.R?
z.l.R. = Zbiór liczb rzeczywistych jak się domyślam
Zgadza się
Z delta pomyłka, w zeszycie dobrze mam . Tylko nie wpadłam na to żeby pierwiastki pliczyć...
ODPOWIEDZ