Wyznacz parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

Wyznacz parametr

Post autor: Lyzka »

wyznacz wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ x ^{2} +(m+2)x+2m ^{2} -2m-2=0}\) ma dwa równe rozwiązania spełniające nierówność \(\displaystyle{ \frac{x _{1} +2}{2- x_{2} } - \frac{x _{2} +2}{x _{1} -2} \ge 0}\).
Mam dwa warunki
\(\displaystyle{ 1)}\) \(\displaystyle{ \Delta>0}\)
i drugi z zad. I w tym drugim jest jeszcze, że \(\displaystyle{ x _{1} ,x _{2} \neq 2}\) i czy z tym mam coś robić?? bo deltę i ten warunek mam rozwiązany.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Wyznacz parametr

Post autor: leszczu450 »

Lyzka, a sprawdź, co się dzieje dla \(\displaystyle{ x=2}\). Jakie jest wtedy \(\displaystyle{ m}\) ?
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

Wyznacz parametr

Post autor: Lyzka »

To wtedy \(\displaystyle{ m \in R}\) więc?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznacz parametr

Post autor: a4karo »

Sprowadź wyrażenie z lewej strony nierównośc do wspólnego moanownika, wymnóż, uprość, wzory Viete'a
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

Wyznacz parametr

Post autor: Lyzka »

a4karo, To mam zrobione, z deltą również, chodziło mi o to, że \(\displaystyle{ x _{1} ,x _{2} \neq 2}\) i co z tym robić
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Wyznacz parametr

Post autor: Zahion »

Osobiście bym napisał, że \(\displaystyle{ f\left( 2\right) \neq 0}\), gdzie \(\displaystyle{ f}\) to nasza funkcja.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

Wyznacz parametr

Post autor: Lyzka »

Zapisać można różnie, mój zapis wziął się z warunku z zadania, z mianownika. Tylko mając juz obliczone dwa warunki, pierwszy z delty, drugi z zadania, to co mam zrobić właśnie z tym \(\displaystyle{ x _{1} ,x _{2} \neq 2}\). Rozpisywać to jakoś, sprawdzać czy się zgadza, czy zostawić w spokoju?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Wyznacz parametr

Post autor: Medea 2 »

Lyzka pisze:wyznacz wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ x ^{2} +(m+2)x+2m ^{2} -2m-2=0}\) ma dwa równe rozwiązania spełniające nierówność \(\displaystyle{ \frac{x _{1} +2}{2- x_{2} } - \frac{x _{2} +2}{x _{1} -2} \ge 0}\).
Jeżeli równe, to raczej \(\displaystyle{ \Delta = 0}\), prawda?
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

Wyznacz parametr

Post autor: Lyzka »

skoro ma dwa rozne to \(\displaystyle{ \Delta>0}\)... chyba
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Wyznacz parametr

Post autor: Zahion »

Lyzka pisze:Zapisać można różnie, mój zapis wziął się z warunku z zadania, z mianownika. Tylko mając juz obliczone dwa warunki, pierwszy z delty, drugi z zadania, to co mam zrobić właśnie z tym \(\displaystyle{ x _{1} ,x _{2} \neq 2}\). Rozpisywać to jakoś, sprawdzać czy się zgadza, czy zostawić w spokoju?
Już napisałem, \(\displaystyle{ f\left( 2\right) \neq 0}\).
ODPOWIEDZ