Trzy różne pierwiastki ujemne
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 lis 2013, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
Trzy różne pierwiastki ujemne
372, Kiełbasa
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ \left( x+2\right) \left[ \left( m+1\right) x^{2} - 4mx + m + 1\right] = 0}\) ma trzy różne pierwiastki ujemne?
Pan Kiełbasa idzie w zaparte, że odpowiedź to \(\displaystyle{ m\in\left( -\infty; -1\right) \cup\left( 1; +\infty\right)}\). Czy to jakiś błąd w odpowiedziach, czy to ja jakiś głupi błąd robię?
Podstawiając \(\displaystyle{ m=3}\)
\(\displaystyle{ \left( x+2\right) \left( 4x^{2} -12x + 4\right) = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 144 - 4\cdot4\cdot4 = 80}\)
\(\displaystyle{ x_1 = \frac{12 - \sqrt{80}}{8}}\) (To jest pierwiastek dodatni, więc już coś się nie zgadza)
\(\displaystyle{ x_2 = \frac{12 + \sqrt{80}}{8}}\) (To tym bardziej...)
Pomóżcie, bo nie wiem czy już zgłupiałem, czy jednak coś jest nie tak z ich odpowiedzią.
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ \left( x+2\right) \left[ \left( m+1\right) x^{2} - 4mx + m + 1\right] = 0}\) ma trzy różne pierwiastki ujemne?
Pan Kiełbasa idzie w zaparte, że odpowiedź to \(\displaystyle{ m\in\left( -\infty; -1\right) \cup\left( 1; +\infty\right)}\). Czy to jakiś błąd w odpowiedziach, czy to ja jakiś głupi błąd robię?
Podstawiając \(\displaystyle{ m=3}\)
\(\displaystyle{ \left( x+2\right) \left( 4x^{2} -12x + 4\right) = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 144 - 4\cdot4\cdot4 = 80}\)
\(\displaystyle{ x_1 = \frac{12 - \sqrt{80}}{8}}\) (To jest pierwiastek dodatni, więc już coś się nie zgadza)
\(\displaystyle{ x_2 = \frac{12 + \sqrt{80}}{8}}\) (To tym bardziej...)
Pomóżcie, bo nie wiem czy już zgłupiałem, czy jednak coś jest nie tak z ich odpowiedzią.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2015, o 19:52 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Trzy różne pierwiastki ujemne
A jak Ci wychodzi? Zrobiłeś w ogóle to zadanie? Zapisz potrzebne warunki. Rzeczywiście, odpowiedź nie jest taka jak piszesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 lis 2013, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
Trzy różne pierwiastki ujemne
Według mnie rozpatrujemy tylko nawias kwadratowy:
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
i
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 \cdot x_2 > 0\\x_1 + x_2 < 0 \end{cases}}\)
Z delty wychodzi mi, że
\(\displaystyle{ m\in(-\infty; -\frac{1}{3})\cup(1; +\infty)}\)
a z warunków ze wzorów Viete'a:
\(\displaystyle{ m\in(-1; 0)}\)
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ m\in(-1; -\frac{1}{3})}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
i
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 \cdot x_2 > 0\\x_1 + x_2 < 0 \end{cases}}\)
Z delty wychodzi mi, że
\(\displaystyle{ m\in(-\infty; -\frac{1}{3})\cup(1; +\infty)}\)
a z warunków ze wzorów Viete'a:
\(\displaystyle{ m\in(-1; 0)}\)
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ m\in(-1; -\frac{1}{3})}\)
Trzy różne pierwiastki ujemne
Z grubsza tak. O jednym warunku zapomniałeś, ale on się wykluczył niejako automatycznie. Spróbuj ustalić, co mam na myśli.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 lis 2013, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
Trzy różne pierwiastki ujemne
Trzy różne pierwiastki, musimy wyrzucić taki m, dla którego jeden z pierwiastków będzie równy -2, zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Trzy różne pierwiastki ujemne
Grzyboo pisze:Trzy różne pierwiastki, musimy wyrzucić taki m, dla którego jeden z pierwiastków będzie równy -2, zgadza się?
Tak, ta uwaga jak najbardziej ma sens
Trzy różne pierwiastki ujemne
Zapomniałem o tym niestety. Wyklucza się coś?a4karo pisze:Grzyboo pisze:Trzy różne pierwiastki, musimy wyrzucić taki m, dla którego jeden z pierwiastków będzie równy -2, zgadza się?
Tak, ta uwaga jak najbardziej ma sens