Wyznaczanie parametru m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczanie parametru m

Post autor: karpiuch »

Witam, otrzymałem zadanie:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m aby równanie \(\displaystyle{ \left( x^{2} -3x +2\right)\left[ \left( m-1\right)x ^{2}+mx+1 \right]=0}\)
miało:
a). 3 różne rozwiązania,
b). 2 różne rozwiązania.

w a)
założenia będą:
\(\displaystyle{ a=0}\)
drugie:
\(\displaystyle{ \Delta=0\\
f\left( 1\right) \neq 0\\
f\left( 2\right) \neq 0\\
a \neq 0}\)

Dobrze myślę?

wg. odpowiedzi wychodzi
a). \(\displaystyle{ m \in \left\{ 0, \frac{1}{2},1 \right\}}\)

w b)
\(\displaystyle{ \Delta < 0\\
a \neq 0}\)

Dobrze?

wg. odp. \(\displaystyle{ m \in \left\{ 0\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2015, o 21:17 przez karpiuch, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Wyznaczanie parametru m

Post autor: Kacperdev »

Skąd bierzesz \(\displaystyle{ a}\)?

Podręcznikowa opdowiedź do a) nie jest prawidłowa. Lub co bardziej prawdopodobne źle je przepisałeś.

1. Rozpisz pierwszy nawias na postać iloczynową.
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczanie parametru m

Post autor: karpiuch »

Głupi ja.
Chodziło mi o \(\displaystyle{ m-1=0}\) i \(\displaystyle{ m-1 \neq 0}\)
Wiem, rozpisałem pierwszy nawias to \(\displaystyle{ \left( x-1\right) \left( x-2\right)}\) tak?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Wyznaczanie parametru m

Post autor: Kacperdev »

Dalej nie mam pojęcia o czym piszesz, kompletnie.

W każdym razie z pierwszego nawiasu dowiadujemy się, że nasz wielomian ma na pewno dwa rozwiązania. Aby to byly jedyne rozwiązania w drugim nawiasie musimy wyzerować iksa - wtedy drugi nawias stanie się liczbą.

Jeżeli ma mieć trzy różne rozwiązania - to badamy dla jakich \(\displaystyle{ m}\) drugi nawias ma rozwiązania \(\displaystyle{ 1}\) oraz \(\displaystyle{ 2}\) i ze zbioru liczb rzeczywistych wyrzucamy te \(\displaystyle{ m}\) (bo wtedy byłby podwójne rozwiązania) plus \(\displaystyle{ \left\{ 0\right\}}\) (bo jak już ustaliliśmy wtedy ma dwa rozwiązania)
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczanie parametru m

Post autor: karpiuch »

Czyli nie może być to ani \(\displaystyle{ 1}\) ani \(\displaystyle{ 2}\), ale jaka ma być delta? Czy z deltą coś robić? Tykać się liniowości?
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Wyznaczanie parametru m

Post autor: szachimat »

Myślę, że te założenia o delcie itd. wiążą się z tym, że w treści, w drugim nawiasie powinien być \(\displaystyle{ x^{2}}\).
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczanie parametru m

Post autor: karpiuch »

Dokładnie, dzięki, że zauważyłeś, bo bym się pogubił już totalnie.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Wyznaczanie parametru m

Post autor: szachimat »

karpiuch pisze:Dokładnie, dzięki, że zauważyłeś, bo bym się pogubił już totalnie.
Tylko że przez to Kacperdev nie mógł cię zrozumieć.
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczanie parametru m

Post autor: karpiuch »

Wiem, wiem i przepraszam, że nie sprawdziłem.-- 2 mar 2015, o 21:52 --A więc? Założenia w tym wypadku są poprawne?
ODPOWIEDZ