Witam! Mam mały problem z zadaniem, mianowicie:
Kiedy
\(\displaystyle{ x^{4} + x^{2}(1-2m) + m + 1 \frac{1}{2} = 0}\)
jest sprzeczne?
Zrobiłem tak, że podstawiłem \(\displaystyle{ t = x^{2}}\), stąd:
\(\displaystyle{ t^{2} + t(1-2m) + m + 1 \frac{1}{2} = 0}\)
I teraz założenia, że:
\(\displaystyle{ \Delta \ge 0 \wedge t_{1}t_{2} > 0 \wedge t_{1} + t_{2} <0}\)
Ale z tego dostaję inny wynik niż przewidują odpowiedzi. Może ktoś pomóc?
Parametr m
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 19 lis 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Parametr m
Równanie to jest sprzeczne, gdy delta jest ujemna, bo wtedy nie ma pierwiastkow. Wystarczy zrobić takie założenie.