podzielność liczby przez 16

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
esperaanza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2014, o 18:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 3 razy

podzielność liczby przez 16

Post autor: esperaanza »

Uzasadnij, że dla każdej liczby parzystej wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3-18x^2+104x-192}\) przyjmuje wartość podzielną przez 16 i przez 24.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2015, o 22:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

podzielność liczby przez 16

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ W(2k)=8k^3-72k^2+208k-192=8(k^3-9k^2+26k-24)=8(k-2) (k-3) (k-4)...}\)
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

podzielność liczby przez 16

Post autor: AndrzejK »

Zapisz wielomian w postaci iloczynowej i wyciągnij wnioski.

Swoją drogą, tezę można wzmocnić - dla każdej liczby parzystej ten wielomian jest podzielony przez \(\displaystyle{ 48}\).
ODPOWIEDZ