Wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{4}+4x^{3}+ax^{2}+bx+8}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)= x^{2}+x-2}\). Wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a następnie rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x)\leqslant0}\)
Pozdrawiam
Wielomian W(x) jest podzielny...
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Wielomian W(x) jest podzielny...
\(\displaystyle{ x^{2}+x-2=(x+2)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=0\\W(1)=0\end{cases}}\)
układ równań, dwie niewiadome
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=0\\W(1)=0\end{cases}}\)
układ równań, dwie niewiadome
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Wielomian W(x) jest podzielny...
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ a=-3}\), \(\displaystyle{ b=-10}\)
\(\displaystyle{ x\in\cup\lbrace1\rbrace}\)
Czy dobrze rozwiązałem?
Dzięki
\(\displaystyle{ a=-3}\), \(\displaystyle{ b=-10}\)
\(\displaystyle{ x\in\cup\lbrace1\rbrace}\)
Czy dobrze rozwiązałem?
Dzięki