\(\displaystyle{ x^3-5x-4=0}\)
równania wielomianowe
równania wielomianowe
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, o 16:55 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
równania wielomianowe
\(\displaystyle{ x^3-5x-4=0\\
x^3+1-5x-5=0\\
x^3+1-5\left( x+1\right)=0\\
\left( x+1\right)\left( x^2-x+1\right)-5\left( x+1\right)=0\\
\left( x+1\right)\left( x^2-x-4\right)=0\\}\)
Lepszym pomysłem byłoby założenie że pierwiastek jest sumą dwóch niewiadomych
x^3+1-5x-5=0\\
x^3+1-5\left( x+1\right)=0\\
\left( x+1\right)\left( x^2-x+1\right)-5\left( x+1\right)=0\\
\left( x+1\right)\left( x^2-x-4\right)=0\\}\)
Lepszym pomysłem byłoby założenie że pierwiastek jest sumą dwóch niewiadomych