Rownanie wielomianowe stopnia 5

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Crazy93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Rownanie wielomianowe stopnia 5

Post autor: Crazy93 »

\(\displaystyle{ 2 x^{5}+10x^{3}-2x^{2}-10=0}\)
\(\displaystyle{ 2x(x^{4}+5x^{2})-2x^{2}-10=0}\)
Potem daje zmianna t licze delte wychodzi 5 t1=-5 t2=0 dalej nie liczylem bo cos czuje ze robie zle . Prosze o naprowadzenie.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Rownanie wielomianowe stopnia 5

Post autor: mortan517 »

Jaką deltę? Przecież to nie jest równanie kwadratowe.

Pierwsze dwa wyrazy i kolejne dwa metodą grupowania.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Rownanie wielomianowe stopnia 5

Post autor: musialmi »

No i słusznie ci się wydaje. Powiedz mi jaki jest powód liczenia delty?

Ja bym to równanie rozwiązywał tak:
\(\displaystyle{ 2 x^{5}+10x^{3}-2x^{2}-10=0 \\
x^5+5x^3-x^2-5=0 \\
x^2(\dots)+5(\dots)=0}\)

Dalej lecisz sam

mortan, on liczył deltę równania \(\displaystyle{ x^4+5x^2=0}\).
Crazy93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Rownanie wielomianowe stopnia 5

Post autor: Crazy93 »

\(\displaystyle{ 2 x^{5}+10x^{3}-2x^{2}-10=0 /:2}\)
\(\displaystyle{ x^{5}+5x^{3}-x^{2}-5=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x^{3}-1)5(x^{3}-1)=0}\)

x=1 ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Rownanie wielomianowe stopnia 5

Post autor: a4karo »

Fajne . Z wielomianu stopnia 5 zrobiłes wielomian stopnia 8


Gdzies plusa/minusa zjadłeś
ODPOWIEDZ