Wyznacz \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) dla których nierówność jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą:
\(\displaystyle{ (x+6)(x-3)(x ^{2}+px-2qx+6q) \ge 0}\)
Jak to rozpatrywać, poproszę o wyraźne wskazówki ponieważ nie robiłem zadań tego typu.
Wyznacz wszystkie wartości parametrów
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametrów
Wielomian nie może mieć nieparzystokrotnych pierwiastków - ponieważ w okolicy takiego pierwiastka następuje zmiana znaku jego wartości.
Musisz zrobić tak żeby ten trójmian z parametrami miał postać \(\displaystyle{ A(x+6)(x-3)}\)
Wtedy będą tylko dwa dwukrotne pierwiastki i jak narysujesz szkic wykresu to nie będzie przechodził pod oś \(\displaystyle{ OX}\)
Musisz zrobić tak żeby ten trójmian z parametrami miał postać \(\displaystyle{ A(x+6)(x-3)}\)
Wtedy będą tylko dwa dwukrotne pierwiastki i jak narysujesz szkic wykresu to nie będzie przechodził pod oś \(\displaystyle{ OX}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametrów
Jak mam to zrobić, nic mi to nie pomogło, dało tylko zarys jak bezie wyglądać szkic.
-- 30 sty 2015, o 01:45 --
O znaczy że twoje \(\displaystyle{ A = (x+6)(x-3)}\)? i Są tak na prawdę 2 pierwiastki dwukrotne ?
-- 30 sty 2015, o 01:45 --
O znaczy że twoje \(\displaystyle{ A = (x+6)(x-3)}\)? i Są tak na prawdę 2 pierwiastki dwukrotne ?
Ostatnio zmieniony 1 mar 2018, o 19:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametrów
Ta nierówność nigdy nie będzie spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą, bo parametry \(\displaystyle{ p \ \text{i} \ q}\) występują tylko w trójmianie kwadratowym w trzecim nawiasie, a więc od nich zależą tylko pierwiastki tego trójmianu. Z całą pewnością wykres będzie zmieniał znak w punktach \(\displaystyle{ x=-6 \ \text{i} \ x=3}\)
Będzie tylko spełniona równość
\(\displaystyle{ (x+6)(x-3)(x ^{2}+px-2qx+6q) = 0}\)
I tu mają znaczenie parametry \(\displaystyle{ p \ \text{i} \ q}\), bo w zależności od nich będą dwa lub trzy lub cztery miejsca zerowe.
-- 30 sty 2015, o 12:35 --
\(\displaystyle{ x ^{2}+px-2qx+6q=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+\left( p-2q\right) x+6q=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = \left( p-2q\right)^2-24q}\)
W zależności od \(\displaystyle{ p \ \text{i} \ q}\) delta może myć większa od zera i wtedy trójmian ma dwa pierwiastki, równa zeru - i wtedy trójmian ma jeden pierwiastek podwójny, wreszcie mniejsza od zera - i wtedy trójmian nie ma pierwiastków rzeczywistych (a więc jest nierozkładalny).
-- 30 sty 2015, o 12:40 --
Opps... Byłbym coś przeoczył. Ta nierówność będzie spełniona tylko wtedy, gdy pierwiastki w dwóch pierwszych nawiasach będą parzystej krotności. A to zajdzie wtedy i tylko wtedy, gdy jednym z pierwiastków trójmianu z trzeciego nawiasu będzie liczba \(\displaystyle{ -6}\), a drugim - liczba \(\displaystyle{ 3}\)
Będzie tylko spełniona równość
\(\displaystyle{ (x+6)(x-3)(x ^{2}+px-2qx+6q) = 0}\)
I tu mają znaczenie parametry \(\displaystyle{ p \ \text{i} \ q}\), bo w zależności od nich będą dwa lub trzy lub cztery miejsca zerowe.
-- 30 sty 2015, o 12:35 --
Popatrzmy na trójmian z trzeciego nawiasuJak to rozpatrywać, poproszę o wyraźne wskazówki ponieważ nie robiłem zadań tego typu.
\(\displaystyle{ x ^{2}+px-2qx+6q=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+\left( p-2q\right) x+6q=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = \left( p-2q\right)^2-24q}\)
W zależności od \(\displaystyle{ p \ \text{i} \ q}\) delta może myć większa od zera i wtedy trójmian ma dwa pierwiastki, równa zeru - i wtedy trójmian ma jeden pierwiastek podwójny, wreszcie mniejsza od zera - i wtedy trójmian nie ma pierwiastków rzeczywistych (a więc jest nierozkładalny).
-- 30 sty 2015, o 12:40 --
Opps... Byłbym coś przeoczył. Ta nierówność będzie spełniona tylko wtedy, gdy pierwiastki w dwóch pierwszych nawiasach będą parzystej krotności. A to zajdzie wtedy i tylko wtedy, gdy jednym z pierwiastków trójmianu z trzeciego nawiasu będzie liczba \(\displaystyle{ -6}\), a drugim - liczba \(\displaystyle{ 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametrów
Dzięki ! Dało mi to pewien zarys, a więc 2 pierwiastki podwójne i przyrównuję dzięki czemu otrzymam p i q
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 mar 2018, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz wszystkie wartości parametrów
Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak najprościej czemu: "Wielomian nie może mieć nieparzystokrotnych pierwiastków "
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametrów
Bo w nieparzystokrotnych pierwiastkach zmienia znak, więc z jednej strony takiego pierwiastka będzie przyjmował wartości ujemne, a tego chcemy uniknąć.
JK
JK