Rozłóż wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
stefan13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 41 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: stefan13 »

\(\displaystyle{ W(x) = -x ^{3}+5x^{2}+ax+b
P(x)=(x-1)^{2}(c-x)}\)

Wynik:
\(\displaystyle{ c=b=3
a=-7}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2015, o 17:01 przez stefan13, łącznie zmieniany 5 razy.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: SlotaWoj »

W zadaniu mamy dany wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) i trzeba wykonać operację na jakichś powiązanych wielomianach \(\displaystyle{ F(x)}\) i \(\displaystyle{ P(x)}\), ale nic konkretnego na ich temat nie wiadomo. Czy Stefan13 nie może klarowniej przedstawić tematu zadania?
ODPOWIEDZ