Wielomian, pytanie odnośnie definicji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Wielomian, pytanie odnośnie definicji

Post autor: Milczek »

Witajcie , takie zadanko z Kiełbasy :
\(\displaystyle{ (x^3+3x^2-4)(x^2+bx-4)=0}\)
Mam znaleźć takie b aby zbiór rozwiązań był zbiorem trzyelementowym. Wiadomo, obliczyłem pierwiastki pierwszej części iloczynu są nimi \(\displaystyle{ x_{0} \in \left\{ 1,-2\right\}}\). Tyle że \(\displaystyle{ -2}\) jest pierwiastkiem dwukrotnym o czym się przekonujemy po dalszych rozważaniach. Czyli \(\displaystyle{ -1}\) i pierwiastek dwukrotny \(\displaystyle{ -2}\) mam traktować już jako zbiór trzyelementowy ? Czy raczej te \(\displaystyle{ -2}\) traktować jako jeden element zbioru. Potem znalazłem takie \(\displaystyle{ b}\) aby drugi czynnik nie miał rozwiązań i w istocie te wartości \(\displaystyle{ b}\) są w odpowiedziach. Tylko ten fakt mi dokucza, zbiór rozwiązań z liczbą która jest pierwiastkiem dwukrotnym to \(\displaystyle{ x_{0} \in \left\{ 1,-2,-2\right\}}\) czy \(\displaystyle{ x_{0} \in \left\{ 1,-2\right\}}\).Bo jak to drugie to muszę znaleźć \(\displaystyle{ b}\) aby drugi czynnik iloczynu miał jedna rozwiązanie różne od tych które już znalazłem.Niby sama odpowiedź ze zbioru mnie nakierowuje ale lepiej skonsultować z wami
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, o 20:31 przez Milczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Wielomian, pytanie odnośnie definicji

Post autor: musialmi »

Sam n-krotny pierwiastek nie tworzy n-elementowego zbioru pierwiastków, tylko jednoelementowy
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielomian, pytanie odnośnie definicji

Post autor: piasek101 »

Dla mnie \(\displaystyle{ -2}\) jest jednym elementem.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Wielomian, pytanie odnośnie definicji

Post autor: Milczek »

Ok, wszystko się zgadza i teraz mam pewność , jest tak jak napisaliście. Dzięki
ODPOWIEDZ