Rozwiąż nierówność:

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
karololcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2011, o 13:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Rozwiąż nierówność:

Post autor: karololcia »

Rozwiąż nierówność:

\(\displaystyle{ x^4-7x^3-3x^2+23x-14 \ge 0}\)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Rozwiąż nierówność:

Post autor: mortan517 »

Poszukaj pierwiastków najpierw, najprostsza możliwość to?
karololcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2011, o 13:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Rozwiąż nierówność:

Post autor: karololcia »

Dla \(\displaystyle{ (x-1)}\) daje 0
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Rozwiąż nierówność:

Post autor: mortan517 »

No nie dla \(\displaystyle{ x-1}\) tylko dla \(\displaystyle{ 1}\), przez \(\displaystyle{ x-1}\) to on jest podzielny.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6910
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Rozwiąż nierówność:

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ \left( x-7\right)\left( x+2\right)\left( x-1\right)^2\geq 0}\)
ODPOWIEDZ