przedstawić wielomian potegi
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opoćno
- Podziękował: 3 razy
przedstawić wielomian potegi
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} x^{4}+ x^{3}-2x ^{2}+6}\) przedstaw w postaci \(\displaystyle{ x-2}\)
nie pamietam jak sie to robilo moglby ktos wytlumaczyc?
nie pamietam jak sie to robilo moglby ktos wytlumaczyc?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
przedstawić wielomian potegi
Up można się domyślić o co chodziło
Policz Hornerem wartości kolejnych pochodnych tego wielomianu w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} x^{4}+ x^{3}-2x ^{2}+6}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c|c|c} &1/2 &1&-2&0&6 \\ \hline 2 &1/2&2&2&4&14\\ \hline 2&1/2&3&8&20& \\\hline 2&1/2&4&16&&\\ \hline 2&1/2&5&&&\\ \hline 2& 1/2&&&&&\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =\frac{1}{2}\left( x-2\right)^4+5\left( x-2\right)^3+16\left( x-2\right)^2+20\left( x-2\right)+14}\)
Policz Hornerem wartości kolejnych pochodnych tego wielomianu w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} x^{4}+ x^{3}-2x ^{2}+6}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c|c|c} &1/2 &1&-2&0&6 \\ \hline 2 &1/2&2&2&4&14\\ \hline 2&1/2&3&8&20& \\\hline 2&1/2&4&16&&\\ \hline 2&1/2&5&&&\\ \hline 2& 1/2&&&&&\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =\frac{1}{2}\left( x-2\right)^4+5\left( x-2\right)^3+16\left( x-2\right)^2+20\left( x-2\right)+14}\)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, o 19:06 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
przedstawić wielomian potegi
Nie chodzi o to, czy można było domyślić się, czy nie. Matematyka jest dziedzina, która wymaga precyzyjnych sformułowań, również w tematach zadań. Umiejętność precyzyjnego formułowania problemów też jest istotnym elementem wykształcenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opoćno
- Podziękował: 3 razy
przedstawić wielomian potegi
Nie mogłem dobrze trafć z nazwą tematu aż wreszcie jakaś mi weszła i zaakceptowało
treść : Wielomian ten wyżej przedstawić za pomocą kolejnych potęg x-2.
No ale chyba tak jak mariuszm napisał, tylko nie bardzo rozumiem o co chodzi, jaśniej jakoś ?
treść : Wielomian ten wyżej przedstawić za pomocą kolejnych potęg x-2.
No ale chyba tak jak mariuszm napisał, tylko nie bardzo rozumiem o co chodzi, jaśniej jakoś ?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
przedstawić wielomian potegi
Ma to związek z rozwinięciem w szereg Taylora
Innym pomysłem jest zapisanie \(\displaystyle{ x}\) jako
\(\displaystyle{ \left( \left( x-2\right)+2 \right)}\)
i skorzystanie z dwumianu Newtona
Innym pomysłem jest zapisanie \(\displaystyle{ x}\) jako
\(\displaystyle{ \left( \left( x-2\right)+2 \right)}\)
i skorzystanie z dwumianu Newtona
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, o 01:38 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
przedstawić wielomian potegi
Coś Ty MariuszM namotał.
Przecież w tabelce, którą zamieściłeś poniżej nie są wartości kolejnych pochodnych w punkcie \(\displaystyle{ x_o-2}\), bo te są równe \(\displaystyle{ \mathop{f^{(i)}_{i=(0;\ 1;\ 2;\ 3;\ 4)}}(x)=\left( 14;\ 20;\ 32;\ 30;\ 12\right)}\) , tylko są to wartości kolejnych reszt przy dzieleniu wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ x-2}\) .mariuszm pisze:Policz Hornerem wartości kolejnych pochodnych tego wielomianu w punkcie \(\displaystyle{ x_0=2}\)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, o 02:18 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
przedstawić wielomian potegi
W tabelce po przekątnej są wartości kolejnych pochodnych w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}=2}\)
podzielone przez silnię czyli akurat to co mamy we wzorze Taylora
\(\displaystyle{ W\left( x\right)=\left( x-2\right)Q\left( x\right)+R\\
W^{\prime}\left( x\right)=Q\left( x\right)+\left( x-2\right)Q^{\prime}\left( x\right)\\
W^{\prime}\left( 2\right)=Q\left( 2\right) \\}\)
\(\displaystyle{ Q\left( x\right)}\) możemy znaleźć dzieląc wielomian \(\displaystyle{ W\left( x\right)}\)przez dwumian
\(\displaystyle{ x-2}\)
podzielone przez silnię czyli akurat to co mamy we wzorze Taylora
\(\displaystyle{ W\left( x\right)=\left( x-2\right)Q\left( x\right)+R\\
W^{\prime}\left( x\right)=Q\left( x\right)+\left( x-2\right)Q^{\prime}\left( x\right)\\
W^{\prime}\left( 2\right)=Q\left( 2\right) \\}\)
\(\displaystyle{ Q\left( x\right)}\) możemy znaleźć dzieląc wielomian \(\displaystyle{ W\left( x\right)}\)przez dwumian
\(\displaystyle{ x-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
przedstawić wielomian potegi
No tak. Ja też się mylę (wartości pochodnych). Skorygowałem swój poprzedni post.
Po korekcie rzeczywiście jest:
Po korekcie rzeczywiście jest:
- \(\displaystyle{ \mathop{ \frac{f^{(i)}(x)}{i!}}_{i=(0;\ 1;\ 2;\ 3;\ 4)}=\left( 14;\ 20;\ 16;\ 5;\ \frac{1}{2} \right)}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
przedstawić wielomian potegi
Spróbuj powiedzieć to takim piaskom którzy uważają że schemat Hornera służy nawet do znajdowaniaW tabelce nie są żadne pochodne, a tylko współczynniki wielomianu
pierwiastków
Tak pochodne się liczy w ten sposób
\(\displaystyle{ \lim_{\Delta x \to 0}\frac{f\left( x+\Delta x\right)-f\left( x\right) }{\Delta x}}\)
Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\)
jest wartością wielomianu w punkcie \(\displaystyle{ x=a}\)
Myślę że pokazałem dlaczego te reszty są równe wartościom kolejnych pochodnych wielomianu
Można też najpierw policzyć pochodne a dopiero ich wartości
\(\displaystyle{ f^{\left( 0\right) }\left( x\right)= \frac{1}{2} x^{4}+ x^{3}-2x ^{2}+6\\
f^{\left( 1\right) }\left( x\right)= 2x^{3}+3x^{2}-4x\\
f^{\left( 2\right) }\left( x\right)= 6x^{2}+6x-4\\
f^{\left( 3\right) }\left( x\right)= 12x+6\\
f^{\left( 4\right) }\left( x\right)= 12\\}\)
Drugi sposób który przytoczyłem to \(\displaystyle{ x=\left( \left( x-2\right)+2\right)}\)
wstawienie tego do równania i skorzystanie z dwumianu Newtona
nie wymaga odwołania się do analizy matematycznej także
badii, może sobie wybrać z czego chce korzystać