Witam wszystkich, to mój pierwszy post.
\(\displaystyle{ {x}^4 + (p+1){x}^2+ {p}^2 - 1 = 0}\)
Wyznacz wartości parametru p dla których równanie ma dokładnie dwa różne pierwiastki.
Podstawiam zmienną pomocniczą t.
Delta > 0.
W odpowiedziach jest że \(\displaystyle{ t \in \left( -1;1\right)}\)
Równanie dwukwadratowe z parametrem. [Z kiełbasy 2015]
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równanie dwukwadratowe z parametrem. [Z kiełbasy 2015]
Dwa różne pierwiastki są gdy:
a) \(\displaystyle{ \Delta >0 \wedge t _{1}t _{2} <0}\)
Czyli rozwiazanie względem t daje pierwiastki przeciwnych znaków. Z dodatniego t mamy dwa przeciwne x-sy, z ujemnego żadnego. Drugi warunek można zastapić wzorem Viety.
b) \(\displaystyle{ \Delta =0 \wedge t _{1,2}>0}\)
Jedno dodatnie rozwiązanie wzgledem t daje dwa przeciwne x.
a) \(\displaystyle{ \Delta >0 \wedge t _{1}t _{2} <0}\)
Czyli rozwiazanie względem t daje pierwiastki przeciwnych znaków. Z dodatniego t mamy dwa przeciwne x-sy, z ujemnego żadnego. Drugi warunek można zastapić wzorem Viety.
b) \(\displaystyle{ \Delta =0 \wedge t _{1,2}>0}\)
Jedno dodatnie rozwiązanie wzgledem t daje dwa przeciwne x.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 sty 2015, o 01:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Dwór Maz
Równanie dwukwadratowe z parametrem. [Z kiełbasy 2015]
Delta >0 wedge t _{1}t _{2} <0 z czego wywnioskowałeś że te pierwiastki są mniejsze od zera? Przecież różne mogą być także dodatnie?