Współczynniki wielomianów, a kształt funkcji.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Michal99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Współczynniki wielomianów, a kształt funkcji.

Post autor: Michal99 »

Witam.
Jak wpływają współczynniki wielomianu na kształt charakterystyki?

\(\displaystyle{ y=-2 \cdot 10^{-14}x^5+5 \cdot 10^{-12}x^4+1 \cdot 10^{-7}x^3+9 \cdot 10^{-8}x^2+0,0071x-0,0014}\)

Tak wygląda mój wielomian. Równanie zostało wygenerowane w Excelu. Danymi były wartości napięcia i prądu dla rezystora nieliniowego. Próbowałem sprawdzić to doświadczalnie, np. zmieniając znaki przy współczynnikach, ale dla wartości
\(\displaystyle{ x\in (-300,300)}\)
wykres nie ulegał zmianie. Do tego wykorzystywałem program MATLAB.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Współczynniki wielomianów, a kształt funkcji.

Post autor: Gouranga »

zmiana znaku przy najwyższej potędze \(\displaystyle{ x}\) odwróci wykres (z której strony idzie w górę, z której w dół), reszta współczynników w tym przypadku jest bardzo mała i zmiany kształtu wykresu będą niezauważalne
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Współczynniki wielomianów, a kształt funkcji.

Post autor: a4karo »

No nie za bardzo: współczynik przy \(\displaystyle{ x^3}\) jest na tyle duży, że może byc istotny (np dla \(\displaystyle{ x\approx 300}\) wartośc tego wyrazu to 2.7, a wartośc wyrazu liniowego to 2.13
Michal99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Współczynniki wielomianów, a kształt funkcji.

Post autor: Michal99 »

Dziękuje za pomoc.
ODPOWIEDZ