mnozenie dodawanie i odejmowanie wielomianow

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

mnozenie dodawanie i odejmowanie wielomianow

Post autor: szuchasek »

\(\displaystyle{ \frac{x+1}{x^2} * \frac{4x^2+4x}{x^2+2x+1} - \frac{5}{x-1} : (x+1)}\)


\(\displaystyle{ \frac{4x^2+4x}{x^2} - \frac{5}{(x-1)^2}}\)


dochodze do takiego momentu co robie zle ?
mac18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy

mnozenie dodawanie i odejmowanie wielomianow

Post autor: mac18 »

To równanie kwadratowe w minowniku ma jeden pierwiastek, ale postać iloczynowa wygląda tak: \(\displaystyle{ (x+1)^2}\). Potem wszystko się ładnie skraca.
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

mnozenie dodawanie i odejmowanie wielomianow

Post autor: szuchasek »

czyli jeśli dochodze do postaci \(\displaystyle{ \frac{4x}{x^2} - \frac{5}{(x-1)^2}}\) to szykam wspólnego mianownika?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

mnozenie dodawanie i odejmowanie wielomianow

Post autor: mortan517 »

A skąd w drugim ułamku taki mianownik?

W pierwszym możesz coś jeszcze skrócić, jak poprawisz drugi to wspólny mianownik.
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

mnozenie dodawanie i odejmowanie wielomianow

Post autor: szuchasek »

aaa okej, już rozumiem , dzieki
ODPOWIEDZ