Sprawdzić równanie wielomianowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 sty 2015, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzić równanie wielomianowe.
Witam.
Bardzo bym prosił o porade czy następujące równanie jest dobrze rozwiązane i o ew. poprawki:
\(\displaystyle{ 3x^{4} + x^{2} - 4x = 0 /: x}\)
\(\displaystyle{ 3x^{3} + x - 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ x(3x^{2}-4)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee 3x ^{2} - 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = 1 \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{1 \frac{1}{3} }}\)
Mój przykład jest dłuższy, a ja zastanawiam sie nad tym wycinkiem. Mam to równanie w liczniku bo mianownik rozwiązałem schematem Hornera, a tu próbowałem tez schematem wyciągając x przed nawias ale nie wychodzi.
Pozdrawiam.
Bardzo bym prosił o porade czy następujące równanie jest dobrze rozwiązane i o ew. poprawki:
\(\displaystyle{ 3x^{4} + x^{2} - 4x = 0 /: x}\)
\(\displaystyle{ 3x^{3} + x - 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ x(3x^{2}-4)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee 3x ^{2} - 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = 1 \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{1 \frac{1}{3} }}\)
Mój przykład jest dłuższy, a ja zastanawiam sie nad tym wycinkiem. Mam to równanie w liczniku bo mianownik rozwiązałem schematem Hornera, a tu próbowałem tez schematem wyciągając x przed nawias ale nie wychodzi.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, o 14:26 przez radzio107, łącznie zmieniany 1 raz.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Sprawdzić równanie wielomianowe.
W 3 linijce jest źle i do tego musisz się zastanowić, czy ot tak możesz to sobie dzielić przez x.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 sty 2015, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzić równanie wielomianowe.
Dobra zrobilem tak:
\(\displaystyle{ t=x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 3t ^{2} +t-4=0}\)
\(\displaystyle{ Detla=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ t1= \frac{-1-4 \sqrt{3} }{6}}\)
\(\displaystyle{ t2= \frac{-1+4 \sqrt{3} }{6}}\)
Pytanie co dalej? Jakos sie pod x podstawia tylko jak?
\(\displaystyle{ t=x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 3t ^{2} +t-4=0}\)
\(\displaystyle{ Detla=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ t1= \frac{-1-4 \sqrt{3} }{6}}\)
\(\displaystyle{ t2= \frac{-1+4 \sqrt{3} }{6}}\)
Pytanie co dalej? Jakos sie pod x podstawia tylko jak?
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Sprawdzić równanie wielomianowe.
Zniknął Ci \(\displaystyle{ x}\)przy \(\displaystyle{ 4.}\)
Nie masz tylko parzystych potęg, więc nie zrobisz takiego podstawienia.
Nie masz tylko parzystych potęg, więc nie zrobisz takiego podstawienia.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 sty 2015, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzić równanie wielomianowe.
Dzięki, w końcu doszukałem się błędu i Hornerem wychodzimac18 pisze:Radzio, wychodzi Hornerkiem, pewnie błąd robisz i zapominasz o czymś ( \(\displaystyle{ 0*x^2}\) )
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Sprawdzić równanie wielomianowe.
Za dużo kombinujesz/kombinowałeś.
Wystarczyło zauważyć dwie rzeczy.
1) Że można wyciągnąć x.
2) Że 1 jest rozwiązaniem równia. Stąd wniosek, że dzieli się przez \(\displaystyle{ (x-1)}\)
Dalej pozostanie wielomian kwadratowy.
Wystarczyło zauważyć dwie rzeczy.
1) Że można wyciągnąć x.
2) Że 1 jest rozwiązaniem równia. Stąd wniosek, że dzieli się przez \(\displaystyle{ (x-1)}\)
Dalej pozostanie wielomian kwadratowy.