Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Defozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 23 lis 2014, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz
Podziękował: 11 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: Defozo »

Witam, mam takie zadanko:
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez \(\displaystyle{ \left( x ^{2}-1 \right)\left( x+2\right)}\) jeśli reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) wynosi \(\displaystyle{ 2}\), przez \(\displaystyle{ x+1}\) wynosi \(\displaystyle{ -6}\), a przez \(\displaystyle{ x+2}\) wynosi \(\displaystyle{ 8}\).

Czy poprawną odpowiedzią jest \(\displaystyle{ R(x)=6x ^{2} +4x-8}\)?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: kerajs »

Tak
Defozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 23 lis 2014, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz
Podziękował: 11 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: Defozo »

A jakie są etapy rozwiązywania tego zadania?
Bo rozwiązałem kiedyś to zadanie i teraz patrzę na moje zapiski i już nie pamiętam o co tu chodziło

Czy potrzebne jest liczenie
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=2 \\ -a+b=-6 \\ -2a+b=8 \end{cases}}\)
Czy można od razu
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=2 \\ a-b+c=-6 \\ 4a-2b+c=8 \end{cases}}\)?
Awatar użytkownika
Michalinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 495
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 104 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: Michalinho »

Można.
Defozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 23 lis 2014, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz
Podziękował: 11 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: Defozo »

A skąd się wziął ten układ równań?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=2 \\ a-b+c=-6 \\ 4a-2b+c=8 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{(x+1)(x-1)(x+2)}=F(x)+ \frac{R(x)}{(x+1)(x-1)(x+2)}\\
\frac{W(x)}{(x+1)(x-1)(x+2)}=F(x)+ \frac{ax^2+bx+c}{(x+1)(x-1)(x+2)}\\
W(x)=F(x)(x+1)(x-1)(x+2)+ax^2+bx+c\\
W(1)=a+b+c=2\\
W(-1)=a-b+c=-6\\
W(-2)=4a-2b+c=8}\)
ODPOWIEDZ