Zastosowanie równań wielomianowych.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
adinho58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgierz
Podziękował: 104 razy

Zastosowanie równań wielomianowych.

Post autor: adinho58 »

Witam.
Mam straszny problem z tym zadanie :
Dwaj sportowcy biegają po bieżni stadionu, każdy ze stałą prędkością, dostosowaną do swoich możliwości. Pierwszy przebiega całą bieżnię w czasie o 5 sekund krótszym niż drugi. Gdyby obaj zaczęli bieg z tego samego miejsca i w tym samym kierunku, ponownie spotkaliby się po 30 sekundach. Jaki ułamek długości bieżni przebiega każdy z nich ciągu sekundy ?
\(\displaystyle{ x}\) - dł. biezni \(\displaystyle{ y}\) - czas
\(\displaystyle{ \frac{x}{y} = \frac{x}{y+5}}\)
to mój jedyny pomysł ;/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zastosowanie równań wielomianowych.

Post autor: piasek101 »

Na razie to masz sprzeczność.

\(\displaystyle{ V_1=\frac{S}{t}}\)

\(\displaystyle{ V_2=\frac{S}{t+5}}\)

I teraz niech biegną w jedną stronę, czyli \(\displaystyle{ 30(V_1-V_2)=S}\)
adinho58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgierz
Podziękował: 104 razy

Zastosowanie równań wielomianowych.

Post autor: adinho58 »

Ale czemu odejmuje od siebie te dwie prędkości i do tego mnożę je ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zastosowanie równań wielomianowych.

Post autor: piasek101 »

Jeśli poruszają się w tym samym kierunku to prędkość względem siebie jest różnicą ich prędkości.

A równanie to \(\displaystyle{ t\cdot V = S}\)
ODPOWIEDZ