Rozkład na ułamki proste
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: EPXX
- Podziękował: 15 razy
Rozkład na ułamki proste
Jak rozłożyć na ułamki proste coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{\left( x ^{2}+1 \right) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{\left( x ^{2}+1 \right) ^{2} }}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rozkład na ułamki proste
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{\left( x ^{2}+1 \right) ^{2} }= \frac{Ax+B}{x^2+1}+ \frac{Cx+D}{\left( x ^{2}+1 \right) ^{2}}=\frac{1}{x^2+1}+ \frac{-1}{\left( x ^{2}+1 \right) ^{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Rozkład na ułamki proste
Funkcja podcałkowa będzie taką sumą ułamków prostych:
\(\displaystyle{ \frac{A_1x+B_1}{x^2+1} + \frac{A_2x+B_2}{\left( x^2+1\right)^2 }}\)
Dodajemy je i licznik otrzymanego ułamka ma być tożsamościowy równy \(\displaystyle{ x^2}\).
\(\displaystyle{ \frac{A_1x+B_1}{x^2+1} + \frac{A_2x+B_2}{\left( x^2+1\right)^2 }}\)
Dodajemy je i licznik otrzymanego ułamka ma być tożsamościowy równy \(\displaystyle{ x^2}\).
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład na ułamki proste
Po co ci ten rozkład na sumę ułamków prostych , całkę lepiej policzyć przez części
a odwrotną transformatę Laplace splotem
a odwrotną transformatę Laplace splotem
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: EPXX
- Podziękował: 15 razy
Rozkład na ułamki proste
to w takim razie jak policzyć transformatę odwrotną? męczę się z tym przykładem i nijak nie może mi wyjść wynik:
\(\displaystyle{ 0,5(tcost+sint)}\)
\(\displaystyle{ 0,5(tcost+sint)}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład na ułamki proste
Splatasz dwa cosinusy
\(\displaystyle{ \int_{0}^{t}{\cos{\tau}\cos{\left( t-\tau\right) } \mbox{d}\tau}}\)
Tę całkę możesz liczyć na dwa sposoby
1. Korzystając z tożsamości \(\displaystyle{ \cos{ \alpha }\cos{ \beta }=\frac{1}{2}\left( \cos{\left( \alpha - \beta \right) }+\cos{\left( \alpha+ \beta \right) }\right)}\)
2. Przez części (Tutaj aby dało się ładnie policzyć przez części musisz rozwinąć \(\displaystyle{ \cos{\left( t-\tau\right) }}\) ze wzoru na cosinus różnicy)
Twierdzenie Borela
Transformata splotu jest równa iloczynowi transformat
Jeśli chodzi o rozkład na sumę ułamków prostych to tylko ten nad zespolonymi mógłby pomóc
\(\displaystyle{ \int_{0}^{t}{\cos{\tau}\cos{\left( t-\tau\right) } \mbox{d}\tau}}\)
Tę całkę możesz liczyć na dwa sposoby
1. Korzystając z tożsamości \(\displaystyle{ \cos{ \alpha }\cos{ \beta }=\frac{1}{2}\left( \cos{\left( \alpha - \beta \right) }+\cos{\left( \alpha+ \beta \right) }\right)}\)
2. Przez części (Tutaj aby dało się ładnie policzyć przez części musisz rozwinąć \(\displaystyle{ \cos{\left( t-\tau\right) }}\) ze wzoru na cosinus różnicy)
Twierdzenie Borela
Transformata splotu jest równa iloczynowi transformat
Jeśli chodzi o rozkład na sumę ułamków prostych to tylko ten nad zespolonymi mógłby pomóc
Ostatnio zmieniony 10 sty 2015, o 17:42 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład na ułamki proste
To może tak , koledzy proponują tobie rozkład nad \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)
a tobie jest potrzebny nad \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\)
jeśli nie chcesz używać splotu
W zespolonych \(\displaystyle{ x^2+1}\) też się rozkłada więc twój rozkład powinien wyglądać tak
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{\left( x^2+1\right)^2 }=\frac{x^2}{\left( \left( x+j\right)\left(x-j \right) \right)^2 }\\
\frac{x^2}{\left( \left( x+j\right)\left(x-j \right) \right)^2 }=\frac{A}{x+j}+\frac{B}{\left( x+j\right)^2 }+\frac{C}{x-j}+\frac{D}{\left( x-j\right)^2 }\\}\)
a tobie jest potrzebny nad \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\)
jeśli nie chcesz używać splotu
W zespolonych \(\displaystyle{ x^2+1}\) też się rozkłada więc twój rozkład powinien wyglądać tak
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{\left( x^2+1\right)^2 }=\frac{x^2}{\left( \left( x+j\right)\left(x-j \right) \right)^2 }\\
\frac{x^2}{\left( \left( x+j\right)\left(x-j \right) \right)^2 }=\frac{A}{x+j}+\frac{B}{\left( x+j\right)^2 }+\frac{C}{x-j}+\frac{D}{\left( x-j\right)^2 }\\}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2015, o 16:43 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: EPXX
- Podziękował: 15 razy
Rozkład na ułamki proste
ok widze że chyba splot będzie szybszy ale na jakie dwie funkcje to rozbić do splotu?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład na ułamki proste
Zauważ że transformatą cosinusa jest \(\displaystyle{ \frac{s}{s^2+1}}\)
Gdy spleciesz ze sobą dwa cosinusy to dostaniesz \(\displaystyle{ \frac{s}{s^2+1} \cdot \frac{s}{s^2+1}}\)
zgodnie ze wzorem Borela a zatem otrzymasz to co trzeba
Gdy spleciesz ze sobą dwa cosinusy to dostaniesz \(\displaystyle{ \frac{s}{s^2+1} \cdot \frac{s}{s^2+1}}\)
zgodnie ze wzorem Borela a zatem otrzymasz to co trzeba
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: EPXX
- Podziękował: 15 razy
Rozkład na ułamki proste
Korzystając ze splotu otrzymuję coś takiego:
\(\displaystyle{ 0,5 \int_{0}^{t}\left[ cos\left( 2T-t\right)-cos\left( t\right) \right]dT}\)
\(\displaystyle{ 0,5 \int_{0}^{t}\left[ cos\left( 2T-t\right)-cos\left( t\right) \right]dT}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2015, o 17:15 przez hawk_007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: EPXX
- Podziękował: 15 razy
Rozkład na ułamki proste
i to rozbijam na różnice dwóch całek
tylko co zrobić z tym \(\displaystyle{ cos(2T-t)}\)
tylko co zrobić z tym \(\displaystyle{ cos(2T-t)}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład na ułamki proste
Gdybyś użył podstawienia \(\displaystyle{ u=2T-t}\)
to byś wiedział jak liczyć
Pamiętaj t jest stałą więc możesz od razu ze wzorku \(\displaystyle{ \left( F\left( x\right)+C \right)^{\prime}=f\left( x\right)}\)
to byś wiedział jak liczyć
Pamiętaj t jest stałą więc możesz od razu ze wzorku \(\displaystyle{ \left( F\left( x\right)+C \right)^{\prime}=f\left( x\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: EPXX
- Podziękował: 15 razy
Rozkład na ułamki proste
w takim razie całka z \(\displaystyle{ cos(2T-t)dT}\)
będzie równa
\(\displaystyle{ 0,5(0,5sin2T)}\)
będzie równa
\(\displaystyle{ 0,5(0,5sin2T)}\)