Dobierz współczynniki a i b wielomianu W(x)=x�+ax�+x�+bx-20 tak,aby był on podzielny przez x�+3x-4
Z góry dziękuję
/// przepraszam pomylilem sie powyzej... Zamiast 6x ma byc bx ... pozdrawiam
Dobierz współczynniki a i b...
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 cze 2007, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Syców
Dobierz współczynniki a i b...
Ostatnio zmieniony 4 cze 2007, o 20:15 przez krzysiek1989r, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Dobierz współczynniki a i b...
\(\displaystyle{ x^{2}+3x-4=(x+1)(x-4)\\
W(-1)=0 W(4)=0}\)
wyliczasz poszczególne wartości wstawiasz do układu równań i już
PS. zrobiłabym ci to całe, tylko nie widze nigdzie "b"
No teraz już lepiej
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1)=0\\W(4)=0\end{cases}\\
\begin{cases} 1-a+1-b-20=0\\256+64a+16+4b-20=0\end{cases}\\
\begin{cases} -a-b-18=0\\64a+4b+252=0\end{cases}\\
\begin{cases} a=-b-18\\64(-b-18)+4b+252=0\end{cases}\\
\begin{cases} a=-b-18\\-64b-1152+4b+252=0\end{cases}\\
\begin{cases} a=-b-18\\-60b-900=0\end{cases}\\
\begin{cases} a=-b-18\\-60b=900\end{cases}\\
\begin{cases} a=-b-18\\b=-15\end{cases}\\
\begin{cases} a=15-18\\b=-15\end{cases}\\
\begin{cases} a=-3\\b=-15\end{cases}\\}\)
mam nadzieję, ze sie nie pomyliłam w obliczeniach
W(-1)=0 W(4)=0}\)
wyliczasz poszczególne wartości wstawiasz do układu równań i już
PS. zrobiłabym ci to całe, tylko nie widze nigdzie "b"
No teraz już lepiej
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1)=0\\W(4)=0\end{cases}\\
\begin{cases} 1-a+1-b-20=0\\256+64a+16+4b-20=0\end{cases}\\
\begin{cases} -a-b-18=0\\64a+4b+252=0\end{cases}\\
\begin{cases} a=-b-18\\64(-b-18)+4b+252=0\end{cases}\\
\begin{cases} a=-b-18\\-64b-1152+4b+252=0\end{cases}\\
\begin{cases} a=-b-18\\-60b-900=0\end{cases}\\
\begin{cases} a=-b-18\\-60b=900\end{cases}\\
\begin{cases} a=-b-18\\b=-15\end{cases}\\
\begin{cases} a=15-18\\b=-15\end{cases}\\
\begin{cases} a=-3\\b=-15\end{cases}\\}\)
mam nadzieję, ze sie nie pomyliłam w obliczeniach