\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
x^4 & : & (x^2-\frac{1}{4}) = x^2+\frac{1}{4} \\
\underline{-x^4 + \frac{1}{4}x^2} & & \\
\qquad \frac{1}{4}x^2-\frac{1}{4} & & \\
\qquad \ \ \underline{-\frac{1}{4}x^2+\frac{1}{16}} & &\\
\qquad \qquad \qquad -\frac{3}{16} & & \\
\end{array}}\)
Powinna wyjść reszta \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\), a ja nie widzę błędu.
Dzielenie wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Dzielenie wielomianów
Powinno być tak:
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll} x^4 & : & (x^2-\frac{1}{4}) = x^2+\frac{1}{4} \\ \underline{-x^4 + \frac{1}{4}x^2} & & \\ \qquad \frac{1}{4}x^2 & & \\ \qquad \ \ \underline{-\frac{1}{4}x^2+\frac{1}{16}} & &\\ \qquad \qquad \qquad \frac{1}{16} & & \\ \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll} x^4 & : & (x^2-\frac{1}{4}) = x^2+\frac{1}{4} \\ \underline{-x^4 + \frac{1}{4}x^2} & & \\ \qquad \frac{1}{4}x^2 & & \\ \qquad \ \ \underline{-\frac{1}{4}x^2+\frac{1}{16}} & &\\ \qquad \qquad \qquad \frac{1}{16} & & \\ \end{array}}\)