Rozłożyć wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{15}
+1}\) na czynniki nad ciałem \(\displaystyle{ Z_2}\).
Od razu widać, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\), więc \(\displaystyle{ W(x)(x+1)(x^{12}+x^9+x^6+x^3+1)}\)
Potem drugi czynnik podzieliłem przez jedyny nierozkładalny wielomian stopnia 2 \(\displaystyle{ x^2+x+1}\) z sukcesem, tzn. bez resztą wyszło. Mam zatem \(\displaystyle{ W(x) = (x+1)(x^2+x+1)(x^{12}+x^9+x^6+x^2+1)}\). Drugi raz przez ten sam czynnik wychodzi z resztą. Czy mam po kolei sprawdzać teraz kolejno wielomiany nierozkładalne \(\displaystyle{ 3}\) stopnia, czy da się to jakoś sprytniej zrobić?
Rozłożyć wielomian na czynniki
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki
Jeśli jeden jest pierwiastkiem wielomianu to w rozkładzie powinieneś zapisać \(\displaystyle{ (x-1)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki
Nie ma czegoś takiego jak \(\displaystyle{ x-1}\), jesteśmy w ciele \(\displaystyle{ Z_2}\).Znaczy jest, ale to znaczy dokładnie to samo, co ja zapisałem.
\(\displaystyle{ (x-1) = (x+(-1)) = (x+1)}\)
\(\displaystyle{ (x-1) = (x+(-1)) = (x+1)}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki
Trzeba jakoś sprytniej, bo w rozkładzie pojawiają się wielomiany stopnia czwartego. Mnie udało się znaleźć \(\displaystyle{ 1+x+x^2+x^3+x^4}\), może pomoże Ci to w dalszych poszukiwaniach
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki
Eh, to mamy teraz:
\(\displaystyle{ W(x) = (x+1)(x^2+x+1)(x^4+x^3+x^2+x+1)(x^8+x^7+x^5+x^4+x^3+x^2+1)}\)
No i co dalej? Ma ktoś pomysły?
Ponowię inne pytanie: jak sprytnie i sprawnie to zadanie rozwiązać?
\(\displaystyle{ W(x) = (x+1)(x^2+x+1)(x^4+x^3+x^2+x+1)(x^8+x^7+x^5+x^4+x^3+x^2+1)}\)
No i co dalej? Ma ktoś pomysły?
Ponowię inne pytanie: jak sprytnie i sprawnie to zadanie rozwiązać?