Witam!
Nie umiem wielomianów Mógłby mi ktoś pomóc to rozwiązać?
1. Rozwiąż nierówność:
a) \(\displaystyle{ -x^{4} + 5x^{2} - 6 q 0}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{x-3}{x-4}\leqslant \frac{5}{x+3}}\)
Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 cze 2007, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Syców
Rozwiąż nierówność
Ostatnio zmieniony 4 cze 2007, o 16:08 przez krzysiek1989r, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Rozwiąż nierówność
1)Spróbuj z podstawieniem za \(\displaystyle{ x^2=t}\)
2)Przerzuć wszystko na jedną stronę, sprowadź do 1 mianownika i miejsca zerowe.
2)Przerzuć wszystko na jedną stronę, sprowadź do 1 mianownika i miejsca zerowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż nierówność
b)
\(\displaystyle{ \frac{x-3}{x-4}\leqslant \frac{5}{x+3} \ \ x\neq 4\ x\neq -3\\
\frac{x-3}{x-4}- \frac{5}{x+3} qslant 0 \\
\frac{(x-3)(x+3)}{(x-4)(x+3)}- \frac{5(x-4)}{(x+3)(x-4)} qslant 0 \\
\frac{x^{2}-9-5(x-4)}{(x-4)(x+3)}\leqslant 0 \\
\frac{x^{2}-9-5x+20}{(x-4)(x+3)}\leqslant 0 \\
\frac{x^{2}-5x+11}{(x-4)(x+3)}\leqslant 0 \\
\frac{1}{(x-4)(x+3)}\leqslant 0 \\
(x-4)(x+3)\leqslant 0 \\
x\in(-3;4)}\)
Powinno byc OK. POZDRO
\(\displaystyle{ \frac{x-3}{x-4}\leqslant \frac{5}{x+3} \ \ x\neq 4\ x\neq -3\\
\frac{x-3}{x-4}- \frac{5}{x+3} qslant 0 \\
\frac{(x-3)(x+3)}{(x-4)(x+3)}- \frac{5(x-4)}{(x+3)(x-4)} qslant 0 \\
\frac{x^{2}-9-5(x-4)}{(x-4)(x+3)}\leqslant 0 \\
\frac{x^{2}-9-5x+20}{(x-4)(x+3)}\leqslant 0 \\
\frac{x^{2}-5x+11}{(x-4)(x+3)}\leqslant 0 \\
\frac{1}{(x-4)(x+3)}\leqslant 0 \\
(x-4)(x+3)\leqslant 0 \\
x\in(-3;4)}\)
Powinno byc OK. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Rozwiąż nierówność
1.
\(\displaystyle{ -x^{4}+5x^{2}-6 q 0\\
t:=x^{2}\\
-t^{2}+5t-6 q 0\\
\Delta_{t}=25-4\cdto (-1)\cdot (-6)=25-24=1\\
t_{1}=\frac{-5-1}{-2}=3\\
t_{2}=\frac{-5+1}{-2}=2\\
x^{2}=3 x^{2}=2\\
x=\sqrt{3} x=-\sqrt{3} x=\sqrt{2} x=-\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ -x^{4}+5x^{2}-6 q 0\\
t:=x^{2}\\
-t^{2}+5t-6 q 0\\
\Delta_{t}=25-4\cdto (-1)\cdot (-6)=25-24=1\\
t_{1}=\frac{-5-1}{-2}=3\\
t_{2}=\frac{-5+1}{-2}=2\\
x^{2}=3 x^{2}=2\\
x=\sqrt{3} x=-\sqrt{3} x=\sqrt{2} x=-\sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 4 cze 2007, o 21:43 przez natkoza, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 cze 2007, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Syców