Wyznacz a,b,c w wielomianie
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 sty 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Karolinów
Wyznacz a,b,c w wielomianie
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x) = x^{3} – ax^{2} + bx + c.}\) Wyznacz \(\displaystyle{ a, b, c}\) jeśli funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) osiąga ekstremum równe 2 w punkcie o odciętej 1 oraz jeśli współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji w punkcie o odciętej – 1 jest równy 4.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 sty 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Karolinów
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 sty 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Karolinów
Wyznacz a,b,c w wielomianie
aha. w takim razie dziękuję za pomoc. Miałem cichą nadzieję, że ktoś mi to jednak wytłumaczy
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznacz a,b,c w wielomianie
Oczywiście forum jest od tego żeby pomagać, ale nikt tutaj nie będzie ci wykładał lekcji od początku, bo to się mija z celem, no chyba że się mylę?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 sty 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Karolinów
Wyznacz a,b,c w wielomianie
a czemu by nie pomóc?
obliczenie pochodnej funkcji zapewne znasz, trudnością jest pewnie znalezienie warunków na rozwiązanie zadania.
wspolczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ a}\) stycznej o rownaniu \(\displaystyle{ y=ax+b}\) jest równy pochodnej funkcji w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\)
ekstremum funkcji to taka liczba, w której funkcja "załamuje się", obliczamy je licząc warunek konieczny istnienia ekstremum, czyli pochodną funkcji przyrównujemy do zera.
obliczenie pochodnej funkcji zapewne znasz, trudnością jest pewnie znalezienie warunków na rozwiązanie zadania.
wspolczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ a}\) stycznej o rownaniu \(\displaystyle{ y=ax+b}\) jest równy pochodnej funkcji w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\)
ekstremum funkcji to taka liczba, w której funkcja "załamuje się", obliczamy je licząc warunek konieczny istnienia ekstremum, czyli pochodną funkcji przyrównujemy do zera.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacz a,b,c w wielomianie
\(\displaystyle{ \begin{cases} f\left( 1\right)=2 \\ f^{\prime}\left( 1\right)=0\\f^{\prime}\left( -1\right)=4\\ \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = x^{3} – ax^{2} + bx + c.\\
f'(x)=3x^2-2ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1-a+b+c=2\\3-2a+b=0\\3+2a+b=4 \end{cases}\\
\begin{cases}-a+b+c=1\\ -2a+b=-3\\2a+b=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = x^{3} – ax^{2} + bx + c.\\
f'(x)=3x^2-2ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1-a+b+c=2\\3-2a+b=0\\3+2a+b=4 \end{cases}\\
\begin{cases}-a+b+c=1\\ -2a+b=-3\\2a+b=1 \end{cases}}\)