Pierwiastek całkowity wielomianu z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 gru 2014, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdansk
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastek całkowity wielomianu z parametrem
Wykaż, że dla każdej wartości parametru \(\displaystyle{ p}\) wielomian
\(\displaystyle{ w(x)=x^{3} - (p+1)x^{2}+(2p-3)x+2}\)
ma pierwiastek całkowity.
\(\displaystyle{ w(x)=x^{3} - (p+1)x^{2}+(2p-3)x+2}\)
ma pierwiastek całkowity.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2014, o 21:23 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "w(x)=" to również wyrażenie matematyczne, zamieszczane pod tagami. Nazwa tematu nie powinna być początkiem treści zadania, dodałem zatem jej kopię do początku posta i zmieniłem tytuł na adekwatny do treści zadania.
Powód: "w(x)=" to również wyrażenie matematyczne, zamieszczane pod tagami. Nazwa tematu nie powinna być początkiem treści zadania, dodałem zatem jej kopię do początku posta i zmieniłem tytuł na adekwatny do treści zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Pierwiastek całkowity wielomianu z parametrem
Mogą być tylko 2 pierwiastki całkowite, \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\)
Podstaw i zobacz, co wyjdzie.
Podstaw i zobacz, co wyjdzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Pierwiastek całkowity wielomianu z parametrem
Ania221 pisze:Mogą być tylko 2 pierwiastki całkowite, \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\)
Podstaw i zobacz, co wyjdzie.
A kto powiedział,że \(\displaystyle{ p}\) jest całkowite?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Pierwiastek całkowity wielomianu z parametrem
a4karo, chyba nikt.
Jakie to ma znacznie. Wystarczy zobaczyć, że dla \(\displaystyle{ x=2}\) prawa strona się zeruje niezależnie od \(\displaystyle{ p}\).
Jakie to ma znacznie. Wystarczy zobaczyć, że dla \(\displaystyle{ x=2}\) prawa strona się zeruje niezależnie od \(\displaystyle{ p}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Pierwiastek całkowity wielomianu z parametrem
Ano znaczenie ma takie, że jak \(\displaystyle{ p}\) nie jest całkowite, to stwierdzenia Ania221 i yorgina sa pozbawione sensu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Pierwiastek całkowity wielomianu z parametrem
A możesz wytłumaczyć, dlaczego?a4karo pisze:Ano znaczenie ma takie, że jak \(\displaystyle{ p}\) nie jest całkowite, to stwierdzenia Ania221 i yorgina sa pozbawione sensu.
Wielomian ma pierwiastek całkowity \(\displaystyle{ x=2}\) dla \(\displaystyle{ p \in R}\). Co należało udowodnić.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Pierwiastek całkowity wielomianu z parametrem
Ściślej - jeżeli przyjmiemy, że \(\displaystyle{ p\in\ZZ}\), to okazuje się, że \(\displaystyle{ x=2}\) jest pierwiastkiem. Ale w tym momencie możemy stwierdzić, całkowitość \(\displaystyle{ p}\) nie ingeruje w to, że \(\displaystyle{ w(2)=0}\).Ania221 pisze: Wielomian ma pierwiastek całkowity \(\displaystyle{ x=2}\) dla \(\displaystyle{ p \in R}\). Co należało udowodnić.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Pierwiastek całkowity wielomianu z parametrem
Wniosek, że jedynymi pierwiastkami mogę byc 1 lub 2 wyciągnęłaś na podstawie twierdzenia, że jeżeli wielomian o współczynnikach CAŁKOWITYCH i najstarszym współczynniku równym 1 ma pierwiastki wymierne, to są one dzielnikami wyrazu wolnego.Ania221 pisze:A możesz wytłumaczyć, dlaczego?a4karo pisze:Ano znaczenie ma takie, że jak \(\displaystyle{ p}\) nie jest całkowite, to stwierdzenia Ania221 i yorgina sa pozbawione sensu.
Wielomian ma pierwiastek całkowity \(\displaystyle{ x=2}\) dla \(\displaystyle{ p \in R}\). Co należało udowodnić.
W tym przypadku założenia o całkowitości \(\displaystyle{ p}\) nie było, więc wniosek nie był uzasadniony.
Zauważcie, że nie odnoszę się tu do faktu czy 2 jest, czy nie jest pierwiastkiem. Zwracam jedynie uwagę na wyciągnięcie wniosku przy braku należytych przesłanek.
A to, że \(\displaystyle{ W(2)=0}\) jako pierwszy zauważył w tym wątku Zahion, a nie Ania221, żeby już być do końca szczerym
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Pierwiastek całkowity wielomianu z parametrem
Żeby już być do końca szczerym to chciałam zostawić pole dla autora wątku
Ale pierwszeństwo nie jest tu istotne
Ale pierwszeństwo nie jest tu istotne