Dana jest wyrazenie \(\displaystyle{ s= \frac{(x+1)^2 (x-1)}{x+11}}\). wówczas:
c). najmniejsza liczbą całkowitą spełniająca nierównosc \(\displaystyle{ s \le \frac{x-1}{x+11}}\)jest liczba -10
d). nierównosc \(\displaystyle{ \frac{1}{s} \le 0}\) ma trzynascie całkowitych rozwiazan.
mnie wychodzi, że c - nie prawda, d - prawda.
A ma wyjsc odwrotnie.
nierównosc ocen zdanie prawdziwe
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
nierównosc ocen zdanie prawdziwe
c) \(\displaystyle{ x \in \left( -11,0 \right\rangle \cup \left\langle 1,2\right\rangle}\)
d) \(\displaystyle{ x \in \left( -11,1 \right) \setminus \left\{ -1\right\}}\)
d) \(\displaystyle{ x \in \left( -11,1 \right) \setminus \left\{ -1\right\}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
nierównosc ocen zdanie prawdziwe
Bo się pomyliłem robiąc je w głowie (zamiast pierwiastka -2 wziąłem 2).
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)^2 (x-1)}{x+11} \le \frac{x-1}{x+11}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ x-1}{x+11}\left( (x+1)^2-1\right) \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{ x-1}{x+11} (x+2)x \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( -11,-2\right\rangle \cup \left\langle 0,1\right\rangle}\)
Liczby całkowite spełniajace nierówność to: -10,-9,-8,-7,-6,-5,-4,-3,-2,0,1
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)^2 (x-1)}{x+11} \le \frac{x-1}{x+11}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ x-1}{x+11}\left( (x+1)^2-1\right) \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{ x-1}{x+11} (x+2)x \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( -11,-2\right\rangle \cup \left\langle 0,1\right\rangle}\)
Liczby całkowite spełniajace nierówność to: -10,-9,-8,-7,-6,-5,-4,-3,-2,0,1